Slabá menstruace. Co za ní stojí a je důvod k obavám?

Pokud trpíte velmi lehkým menstruačním krvácením, nebo jeho délka nepřesahuje jeden, dva dny, může se jednat o přechodný stav. Přidává se nevolnost, bolest hlavy, zvracení či těžká pánevní bolest? Pak je vhodné poradit se s lékařem a odhalit příčinu. Za příliš slabou menstruací totiž stojí hned několik faktorů!

Kamarádka si stěžuje, že nestačí investovat do hygienických pomůcek, zatímco vám stačí hrstka tamponů? Zde jsou hlavní možné příčiny.

Dědičnost

Ještě než se obrátíte na lékaře, zjistěte, jestli matka, sestra nebo nějaké další příbuzné ženy neprocházejí tím, co vy. Na slabé krvácení totiž může mít vliv i dědičnost. V žádném případě se však nemusíte děsit neplodnosti. Průtok krve schopnost otěhotnět neovlivňuje.

Těhotenství

Ranní nevolnost, zvýšené močení, břišní křeče či citlivé prsy, které se hlásí o slovo během vašeho „červeného období“, mohou signalizovat těhotenství. Někdy kvůli nízké hladině těhotenského hormonu hCG (lidský choriový gonadotropin) však dostanete falešně negativní výsledek. Pokud vaše příznaky přetrvávají, proveďte těhotenský test znovu. 

Hormonální změny

Lehké menstruační krvácení se také spojuje se vstupem do perimenopauzy nebo menopauzy. A dokonce i hormonální antikoncepční pilulky mohou zpomalit nebo snížit menstruační tok.

Stres

Ano, i fyzický nebo emoční stres může ovlivňovat průběh menstruace. Během vypětí totiž tělo produkuje vysoké hladiny stresového hormonu kortizolu. Tato zvýšená hladina ovlivňuje tvorbu luteinizačního hormonu, který je zodpovědný za pravidelný menstruační cyklus. Pokud hladina stresu stoupá dlouhodobě, je možné, se souběžně s tím dojde k zeslabení menstruačního krvácení.

Poruchy příjmu potravy

Intenzitu krvácení ovlivňují i poruchy příjmu potravy, například anorexie. Tělo se tímto způsobem snaží kompenzovat ztrátu živin a snižuje tok krve.

Chronická endometritida

Pokud používáte nitroděložní tělísko, máte za sebou potrat nebo některé další zákroky a operace v děloze, můžete trpět bakteriálními infekcemi v endometriu (jedná se o zánět sliznice děložní). Tyto infekce se mohou stát chronickými, přičemž je často doprovází hnědý výtok nebo slabé krvácení mezi jednotlivými obdobími menstruačního cyklu, nebo přímo při mences. Slabé menstruační krvácení se však objevuje i při syndromu polycystických vaječníků.

Platí tedy, že pokud se tento stav opakuje již poněkolikáté, nebo jej navíc doprovázejí již zmíněné nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy či pánevní diskomfort, je nutné konzultovat svůj zdravotní stav s lékařem.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat