S podzimem alergie nekončí ani u vás, ani u vašich mazlíčků

Léto je definitivně za námi, ale alergiím a senným rýmám umíráček nezazvonil. I na podzim se můžeme potýkat s nepříjemnými alergickými projevy, kterými trpí nejen lidé, ale často postihují také naše domácí mazlíčky.

Plísně

Podzim je obdobím, kdy klesá venkovní teplota, ale v bytech a domech máme stále ještě poměrně teplo, tudíž nemáme potřebu topit. Bohužel si tím vytváříme ideální vlhké klimatické podmínky pro tvorbu plísní, které bývají častým spouštěčem alergických reakcí a dýchacích obtíží.

Plísňovým alergenům se ale nevyhneme ani venku. Vlhko a teplo jsou semeništěm plísní a hromady spadaného listí jsou jich plné. I venku tedy můžete zaznamenat nepříjemné obtíže. Ucpaný nos, slzení očí a kýchání se nám tak nevyhýbá ani s příchodem chladnějšího období.

Roztoči

S příchodem podzimu přestáváme častěji větrat a v teplých domech vytváříme ideální podmínky pro množení roztočů, kteří se živí odumřelou tkání našich těl v matracích, sedačkách a kobercích. Není proto divu, že nejčastějším viníkem podzimních alergií jsou právě roztoči a prach. Ložní prádlo proto měňte častěji a snažte se hodně větrat.

Pyly

Ač si mnozí myslí, že s podzimem končí kvetení veškeré vegetace, která by lidi trpící alergií mohla trápit, opak je pravdou. Na podzim kvete pelyněk a ambrozie, jejichž pyl se řadí mezi silné alergeny. Špatnou zprávou pro lidi trpící jarními alergiemi je ta, že s největší pravděpodobností budou mít obtíže i s nástupem kvetení tohoto plevele.

Zvířata

Nejen lidé trpí s příchodem podzimu alergiemi a zhoršením astmatu. Tyto obtíže se nevyhýbají ani našim mazlíčkům. V tomto období se častěji vyskytují příznaky, jako je slzení očí, kýchání, svědění kůže a potíže s dýcháním i u nich.

V případě lidí se zase můžeme často setkat se zhoršením stavu způsobeným právě srstí našich zvířat. Je proto důležité udržovat v bytě čistotu, zvířata pravidelně zbavovat vylínalé srsti a častěji vysávat. Také je vhodné šokově větrat celý byt a to i třikrát denně, po dobu deseti minut.

Zdroj: https://www.webmd.com/allergies/fall-allergy-relief, https://www.healthline.com/health/allergies/fall-allergens







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat