Nasbírejte si zdraví ve skořápce

Začátek podzimu je obdobím dozrávání ořechů. Ty jsou chutným zdrojem zdraví prospěšných látek. Jenže jak je správně uskladnit, aby nám vydržely co nejdéle a co s obarvenými prsty?

Zdravý mozek, srdce i pleť

Ořechy jsou úžasným zdrojem omega-3 nenasycených tuků a obsahují obrovské množství antioxidantů. Nejzdravějšími ze všech jsou ořechy vlašské, které obsahují také draslík, hořčík, selen, zinek, vápník, měď a mangan. Všechny tyto látky pomáhají chránit naše tělo před buněčným poškozením, které má za následek srdeční choroby, rakovinu nebo předčasné stárnutí.

Ořechy mají také schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi a mají také pozitivní účinky u lidí, kteří trpí cukrovkou. Dokážou bojovat s anémií a oleje, které obsahují, mají příznivý vliv na stav naší pleti. Jsou také prevencí proti stařecké demenci.

Jak je skladovat?

V první řadě sesbírejte pouze ty ořechy, které najdete na zemi. Ty, které zůstaly na stromech, ještě nejsou zralé. Očistěte je od slupek a nasypejte do papírové tašky nebo prodyšné krabice a na suchém a teplém místě nechte alespoň tři týdny vyschnout.

Po vyloupání máte více možností. Záleží jen na tom, jak dlouho vám bude trvat, než ořechy sníte. Pokud máte rychlou spotřebu, jednoduše je vyloupejte a uskladněte v uzavíratelné sklenici. V té vydrží několik týdnů.

Jestliže je však jader hodně, vyplatí se rozdělit je do sáčků a zmrazit. V mrazáku vám vydrží i rok.

Nejúčinnějším způsobem, jak uchovat úrodu ořechů po dlouhá léta je jejich zavaření. Postupujte stejně, jako u ovoce, jen s tím rozdílem, že ořechy ničím nezalévejte. Nasypte je do sklenic a sterilizujte při osmdesáti stupních asi čtvrt hodiny.

Špinavé prsty?

Nejlepším způsobem je použít při loupání ořechů rukavice, ale pokud už máte prsty zbarvené dohněda, můžete zkusit pár triků, abyste kůži od ořechů vyčistili.

Citron je všemocný kouzelník a funguje i v případě obarvených rukou od ořechových slupek. Jednoduše jej rozkrojte na poloviny a špinavá místa jím potírejte. Mezitím si několikrát umyjte ruce mýdlem a proces opakujte. Funguje spolehlivě.

Další možností, jak se zbavit zbarvení je ocet. Nařeďte ho 1 : 1 s vodou a ruce do něj ponořte. Čas od času ruce promněte. Za dvacet minut nebude po špíně ani památky.

Zdroj: https://www.tropicalfoods.com/blog/ways-to-correctly-store-nuts/, https://rawmanda.com/how-to-store-nuts-and-seeds/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat