Prostreno.cz

Zázvor výrazně omezuje postup infekce střev

Zázvor patří už tisíce let k oblíbeným druhům koření a léčiv. Pomáhat může ale nejen při chřipce a nachlazení, ale také při těžkých infekcích trávicí soustavy provázených těžkým zvracením. Podle vědců z Neapole totiž zázvor výrazně omezuje zvracení a snižuje tak riziko vážné dehydratace.

Zázvor je silné antiemetikum – přípravek proti zvracení – a může pomoci také těhotným ženám při ranní nevolnosti. Vědci z Neapole ale prokázali, že u dětí ve věku jednoho až deseti let s vážnou gastroenteritidou (infekčním onemocněním trávicí soustavy) sníží zvracení o celou pětinu.

„Tento objev by mohl zachránit miliony životů po celém světě, protože na následky vážné gastroenteritidy umírají kvůli silnému zvracení a průjmu miliony dětí každý rok,“ tvrdí doktor Roberto Berni Canani z Neapolské univerzity.

Gastroenteritidu – zánětlivé onemocnění trávicí soustavy – způsobují viry, bakterie či prvoci. Vážná forma je provázena extrémním zvracením a průjmy, kvůli čemuž je tělo silně dehydratováno. Nebezpečné je toto onemocnění především pro děti rozvojových zemí, kde nemají dostatečnou lékařskou péči. Levný a dostupný zázvor by přitom mohl zachránit životy mnohým z nich.

„Zázvor by mohl velmi pomoci,“ věří doktor Berni Canani.

Všestranný pomocník

Pokud bychom však zázvoru připisovali jen pozitivní účinky při snaze omezit zvracení, sině bychom jej podcenili. Tento aromatický kořen našemu organismu prospívá na mnoha frontách!

Aktivní složka zvaná gingerol, jež je obsažená v čerstvém zázvoru, přináší úlevu nejen při migréně, ale odstraňuje bolest a otok ve svalech při artritidě. Tím to však ještě nekončí, protože hraje významnou roli i v prevenci obezity, cukrovky a Alzheimerovy choroby – alespoň podle názoru lékařů.

Reflux neboli pálení žáhy není nic příjemného. Projevuje se kyselou pachutí v ústech, těžkostmi při polykání a někdy i zvracením. Znáte to až moc dobře a většinou v takových situacích saháte po lécích? Jde to i jinak. Americká studie publikovaná v časopise Molecular Research and Food Nutrition uvádí, že zázvor je šestkrát účinnější než prášky snižující překyselení žaludku a pálení žáhy.

A zázvor do třetice. Ať už vás trápí stolička, nebo čtyřka vlevo dole, rychlou útěchu vám poskytne právě kořen zázvoru. Nasekejte ho na malé kousky a žvýkejte jako žvýkačku. Možná si moc nepochutnáte, ale můžete si být jistí, že se v noci vyspíte!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat