Bolest hlavy v oblasti mezi očima může být zákeřná

Bolest hlavy rozlišujeme dle umístění, symptomů, povahy a spouštěčů. Co se týče konkrétně diskomfortu mezi očima, není radno jej podceňovat.

Migrenózní bolesti hlavy mají četné spouštěče, které se liší od jedné osoby ke druhé. Bolest se může objevit na obou stranách hlavy i v její zadní části. Migrénu většinou doprovázejí nevolnosti, citlivost na hluk a světlo, a taky zvracení. Pokud se však bolest objevuje hlavně v jenom místě, a doprovází ji zvýšený tlak v očích, nejedná se o „pouhou“ migrénu. V tom horším případě je ve hře glaukom, který poškozuje optický nerv. Absence léčby tohoto stavu může vést až k oslepnutí. Mezi další příčiny nebývalého tlaku v hlavě však patří i narušení funkce krevních cév. Ty, pokud jsou zvětšené, působí na oční nervy, což je bolestivé. (Zvětšené krevní cévy mohou prasknout. Takový stav vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.)

Zvýšený tlak v lebce

V případě, že se tlak v lebce zvyšuje, je pravděpodobné, že způsobí nepříjemnost v celé hlavě, nebo naopak „vytvoří“ koncentrovanou bolest blízko oka. Lékaři v souvislosti s těmito potížemi hovoří i o nádoru, ale také akutní sinusitidě. Ta vzniká v důsledku alergické reakce nebo infekce v paranasálních dutinách. Sinusitida vede k přetížení i otokům a místo bolesti se liší v závislosti na postižených dutinách. Ani tady se nejedná o „klasickou“ bolest hlavy, kterou by „vyřešila“ známá růžová tabletka. Na tu se často nedá spolehnout ani v případě úrazů.

Traumatická poranění hlavy

Poranění hlavy často vede ke krvácení. I tento stav způsobuje bolest hlavy přímo mezi očima. Traumatická poranění hlavy vyžadují okamžitou pomoc. Proto se vždy nechte vyšetřit lékařem v případě pádu, zranění při sportu, útoků či nehod. Lékaře však určitě navštivte i tehdy, pokud se u vás objeví některý z následujících příznaků.

  • Některé aktivity, jako je zvedání závaží, sexuální kontakt nebo kašel bolesti hlavy zesilují. Tyto příznaky naznačují základní problém v mozku, jako je třeba mrtvice.
  • Bolest hlavy souvisí s neurologickými problémy, ke kterým patří potíže s výslovností, necitlivost nebo zhoršené vidění. Uvedené komplikace mohou vyplývat z nádoru na mozku nebo cévní mozkové příhody.
  • Bolesti hlavy se začínají objevovat po 50. narozeninách. Na vině jsou některé stavy, například zanícené krevní cévy v lebce. (Tyhle potíže se s věkem zhoršují.)

Zdroj: https://www.healthline.com/health/eyebrow-pain, https://headaches.org/resources/the-complete-headache-chart/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat