Fígle, které vás zbaví atopického ekzému

Máte suchou, svědivou a zarudlou kůži, se kterou si prostě nevíte rady? Může se jednat o atopický ekzém. Víte, co ho způsobuje a jak se této zdravotní patálie zbavit?

Atopický ekzém je zánětlivé onemocnění kůže, jehož příčinou je nejčastěji potravinová alergie (například na ořechy, ovoce či mléčné výrobky). V podstatě se jedná o stav, kdy imunitní systém reaguje na určité látky, nejčastěji alergeny. „Atopák“ však může vzniknout i narušením kožní bariéry, tedy v případě, že dochází ke zvýšené citlivosti kůže. Jde o dědičné onemocnění, jehož příznaky lze dlouhodobě potlačit, ale není jisté, že se vlivem oslabení imunitního systému nebo zhoršením počasí opět nevrátí. Pokud se toužíte zbavit ekzému efektivně, bude třeba udělat několik opatření najednou.

Jak zmírnit nepříjemné projevy?

Zamezte škrábání svědivé kůže, udržujte pokožku hydratovanou a noste pouze bavlněné oblečení. Vzdejte se koupání v chlorované vodě a namísto toho si dopřejte koupel s bohatou dávkou mořské soli (ideální jsou dovolené u moře). Také omezte používání chemických hygienických potřeb, zvolte přírodní mýdla s obsahem mořské soli, hydratační krémy bez chemických příměsí, či po domácku vyrobené bylinné krémy a oleje. Nejúčinnější bývají masti z konopí, ale i měsíčku zahradního. A čím dalším půjdete léčbě naproti? Zaměřte se také na stravu.

Kořeněná, příliš sladká, kyselá nebo ostrá jídla, přeslazené nápoje a exotické ovoce mohou být rovněž spouštěčem ekzému. Všímejte si i okolí, ve kterém se pohybujete. Na zdraví vaší kůže vám rozhodně nepřidá prašné či zakouřené prostředí, častý kontakt s chemikáliemi a čisticími prostředky. Posledním, ale neméně důležitým faktorem je psychický stres. Pokuste se být v klidu, na vše si udělat dostatek času, radovat se z maličkostí a žít v harmonii. Souběžně s tím vším podpořte zklidnění nepříjemných projevů atopického ekzému domácí mastí.

Příprava léčivé měsíčkové masti

Budete potřebovat dvě hrsti květů nasušeného, ale lze i čerstvého měsíčku zahradního, 100 g vepřového sádla, 100 g bambuckého másla a 50 g kokosového oleje. Ve vodní lázni rozehřejte všechny tuky, přidejte květy měsíčku a prohřejte tak, aby vzniklá směs chvíli probublávala na mírném plameni. Pak mast odstavte na 24 hodin. Další den opět zahřejte a opakujte stejný postup. Nalijte do vysterilizovaných kelímků, nechte zchladnout a uchovávejte v lednici, kde mast vydrží i několik měsíců. Měsíčkový zázrak používejte na postižená místa dle potřeby, lze však využít i na popraskané rty, hrubou kůži či rozedřené paty.

Zdroj: https://www.nuffieldhealth.com/article/eczema-5-ways-changing-your-diet-could-help, https://www.everydayhealth.com/eczema/diet/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat