Příčiny nadměrného nočního pocení nepodceňujte

Budíte se v noci i ráno s propoceným pyžamem? To vše doprovázené nepříjemně vlhkou a studenou peřinou? Vlasy máte slepené, upocené a cítíte se, jako byste právě přiběhli z pořádně dlouhého běhu? Noční pocení trápí velkou část populace, častěji muže, než ženy. Důvodů je několik.

Hormony

U žen je nejčastější příčinou nočního pocení nízká nebo kolísavá hladina estrogenu. K tomu dochází většinou po porodu, při užívání antikoncepce nebo při menopauze. Při všech těchto případech se mění hladina estrogenu v těle, což může mít za následek buď mírné, nebo i extrémní pocení, kdy má člověk propocené i oblečení.

Léky

Kromě antikoncepce mohou nadměrné pocení vyvolávat i jiné léky, zejména některé druhy antidepresiv nebo léky užívané pro léčbu diabetu. Pokud jste tedy před začátkem užívání jakéhokoli léku tuto potíž nezaznamenali, nejspíše hledejte viníka v krabičce z lékárny. Změnu či vysazení léků vždy konzultujte se svým lékařem.

Nemoc

Často je noční pocení spojováno s chorobami postihující srdeční funkci, s různými záněty, se kterými se tělo musí potýkat, abscesy, tuberkulózou, je ale také příznakem HIV. Noční pocení může být příznakem některých druhů rakoviny, jako je lymfom a leukemie, takové choroby jsou však téměř vždy doprovázeny úbytkem hmotnosti a chudokrevností.

Banality

Ačkoli se teď možná děsíte, že je vaše propocená peřina známkou vážného onemocnění, můžeme vás uklidnit. Nejčastější příčiny jsou často skryty v tom nejobyčejnějším. Naprosto nejběžnější je příliš tlustá peřina nebo špatně zvolený materiál povlečení. Vyměňte syntetiku za přírodní materiály a pozorujte změny. Někdy však nepomůže ani to. Noční pocení je však lékaři označováno za poměrně běžnou věc.

Kdy k lékaři?

Pokud jste doposud s pocením neměli problém, výměna pyžama a ložního prádla z přírodních materiálů nepomůže, vyvarujete se před spaním kořeněných jídel, cvičení a alkoholu, netrpíte žádnou chorobou, o které víte a neužíváte žádné léky, bylo by vhodnější tento stav konzultovat se svým lékařem.






Celkem 11 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat