Tělesné příznaky nízkého tlaku

Jste zachumlaní ve svetru, tlustých ponožkách a stále je vám chladno, zatímco zbytek rodiny doma chodí do půl těla? Máte potíže s motáním hlavy nebo neustálou únavou? Na vině může být nízký krevní tlak.

Neškodný? Ne vždy

Ačkoli se donedávna tvrdilo, že na rozdíl od vysokého tlaku je ten nízký pro člověka neškodný, není tomu zcela tak. Někdy totiž může být ukazatelem jistých chorob, které jsou s ním spojené.

Potíže u nemocného trpícího nízkým krevním tlakem se projevují zejména při vstávání. Následkem nízkého krevního tlaku se mozek nedostatečně prokrvuje. Postižení jsou především mladí, hubení a vysocí lidé, právě ale kvůli možnosti případných chorob, které tlak ovlivňují, se nemusí vyhnout ani jiným skupinám pacientů.

Často bývá následkem léčby určitým typem léků, zejména těch na vysoký tlak či psychofarmak. Také chemoterapie často způsobuje snížení krevního tlaku.

Nízký krevní tlak nemusí znamenat vážný problém, ale často je jedním z příznaků anémie, cukrovky, roztroušené sklerózy, snížené funkce štítné žlázy, nádorů mozku či Parkinsonovy choroby.

Jak se projevuje?

Lidé, kteří trpí nízkým tlakem, si často stěžují na studené a vlhké ruce a nohy, nemožnost se zahřát, časté motání hlavy, zejména při vstávání, slabost, únavu, bušení srdce, někdy až nevolnost či pocit na omdlení.

Normální krevní tlak se pohybuje kolem hodnot 120/80. Pokud máte tlak kolem 90/60 a nižší, jedná se o nízký krevní tlak neboli hypotenzi.

Jak si pomoci sám?

Pohybujte se pomalu a při vstávání nevyskakujte hned na nohy, ale na chvíli se posaďte, chvilku počkejte a potom pomalu vstaňte.

Dávejte si pozor na příliš horkou vodu při sprchování nebo koupeli. Příliš teplá voda může váš tlak ještě snížit a při vstávání z vany můžete i omdlít.

Jezte hodně a zdravě. Zvyšte příjem tekutin, zejména čisté vody a vyvarujte se pití alkoholu, který může mít na snížení tlaku také vliv. Na zvýšení tlaku se sice doporučuje malá „štamprle“ alkoholu, lékaři však s touto radou většinou moc nesouhlasí. Mimo jiné má totiž při větším požití efekt zcela opačný.

Dávejte si pozor na léky, které berete. Vždy se lékaře ptejte, zda nepřispívají ke snižování tlaku, pokud s tím máte potíže i bez nich.






Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat