Lahev na vodu v sobě skrývá nebezpečné bakterie a plísně

Nosíte si do práce stále stejnou lahev na pití, nebo dokonce dáváte do školy svým dětem jednu a tu samou stále dokola? Tak pozor! Můžete sobě nebo svému dítěti přivodit nebezpečné zdravotní problémy.

Zrádné plasty

Zdá se být zbytečné kupovat si drahé lahve, když ty, které seženeme v obchodech s balenou vodou, mívají správný tvar i velikost. Když po půl roce lahev vypadá zašle, bez výčitek ji vyhodíme a pořídíme si novou. Jenže některé lahve nejsou určeny k opakovanému použití. Při opakovaném používání se mohou z plastů uvolňovat látky, které jsou karcinogenní a našemu zdraví ani v nejmenším neprospějí. Paradoxně se nejvíce těchto látek uvolňuje opakovaným mytím lahve nebo tehdy, když do ní naléváme teplé nápoje.

Hledejte značky!

Lahve, které jsou pro opakované používání vhodné, jsou označovány jedničkou v trojúhelníku nebo zkratkou PETE či PET. Nemluvíme ale pouze o lahvích, ve kterých běžně koupíte balenou vodu. Toto označení by mělo figurovat i na sportovních, cyklistických či školních lahvích. Pokud takovou značku na lahvi nenacházíte, rozhodně ji nepoužívejte více než jednou.

Pozor na plísně!

Zejména cyklisté nebo děti, mají v oblibě plastové lahve s pítky, které se jednoduše používají, a není třeba k jejich otevření použít obě ruce. Právě takové jsou ale díky mnoha záhybům a jinému mechanismu otevírání náchylné na zadržování nečistot a zbytků nápoje, které se při běžném mytí odstraňují jen velmi špatně. Výsledkem je plíseň, která se v záhybech utvoří a může být zdrojem nejrůznějších nemocí a zdravotním obtíží.

Vybírejte tedy takové lahve, které lze mýt v myčce při vyšších teplotách a lze k nim sehnat náhradní díly. Pravidelně měňte nejen samotná pítka, ale i celá víčka a na pítka používejte ochranné uzávěry, aby nepřišla do styku s okolními bakteriemi, například ve školní tašce.

Raději jen vodu

Co se týče pravidelného a opakovaného používání plastových lahví, je rozhodně vhodnější používat je jen na čistou vodu. Ovocné šťávy nebo čaje rychle kvasí a kromě špatně odstranitelného zápachu a nechtěného zabarvení lahví, mohou být jejich zbytky právě semeništěm plísní a bakterií.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat