Ženský mozek je po celou dobu života mladší než mužský

Ženský mozek je celý život v průměru o čtyři roky mladší než mužský. Proto jsou ženy ve vyšším věku bystřejší déle než stejně staří muži. Jejich mozek totiž vstoupí do dospělosti o čtyři roky později a rozdíl zůstává patrný celý život. A to nejen tím, že se rychleji zmenšuje jeho objem, ale liší se také metabolismem neuronů, kterým se dostává méně kyslíku a glukózy.

Vědci ze státu Washington skenovali mozky osob ve věku dvacet až osmdesát let, pomocí moderních snímacích technologií také měřili intenzitu metabolismu v mozku. A zjistili, že s přibývajícími roky se metabolismus mozku zpomaluje kontinuálně u obou pohlaví, ale mužský mozek je stále zhruba o čtyři roky starší než ženský.

„Není to tak, že by mužský mozek stárl rychleji, ale dosáhne dospělosti o více než tři roky později než ženský, a tento rozdíl zůstává celý život. Nevíme ale, co to znamená. Myslíme si, že by to mohlo znamenat, že ženy zažívají kognitivní úpadek v pozdějším věku, protože jejich mozek je efektivně mladší,“ tvrdí doktor Manu Goyal z Washington University v St Louis.

Doping pro mozek

Ať už jste žena nebo muž, i váš mozek potřebuje trénink a do jisté míry i doping, aby vydržel svěží i do vyššího věku. Jak mu pomoci, aby nestárl tak rychle?

Kromě fyzické aktivity, jež je pro mozek opravdu nezbytná, a odpočinku potřebuje také správnou stravu. Orgán, na kterém stojí a padá vlastně úplně všechno, vyžaduje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a flavonoidů, které jsou v podstatě rostlinnými pigmenty s mocnými antioxidačními vlastnostmi. Tyto živiny jsou pro zachování celkového zdraví klíčové, proto byste se měli zaměřit na jejich zdroje. Mezi ty nejbohatší zásobárny omega-3 kyselin patří vlašské ořechy, lněná semínka, tofu, růžičková kapusta, tuňák, sardinky a hovězí maso. Flavonoidy naleznete v čokoládě, jablku, cibuli, rajčeti a římském salátu.

Mimochodem, když jsme nakousli ten odpočinek, zkuste se naučit meditovat! Slovo meditace pochází z latinského „meditatio“, tedy rozjímání. Je to velmi oblíbená a účinná zbraň na psychickou regeneraci i zmírnění stresu a stresových hormonů, které mají na mozek negativní dopad. Mnoho lidí ji spojuje s náboženstvím, ale tuto jednoduchou techniku k vytvoření vzácného pocitu klidu může provádět úplně každý. Také jste o meditaci slyšeli, ale nejste si docela jistí, jak přesně se do ní ponořit? Není nic snadnějšího, než si najít kurz pro začátečníky. Pod vedením zkušeného učitele brzy zjistíte, co a jak.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat