Konzumace cibulovin snižuje riziko rakoviny střev

Cibule, česnek, pažitka či pórek patří do jednoho rodu, který latinsky označujeme jako Allium. Všechny druhy tohoto rodu jsou bohaté na látky, jež chrání buňky střevní sliznice před rozvojem rakoviny.

Osoby, které pozřou za rok patnáct kilo cibulovin mají o osmdesát procent nižší riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva. Denně by se tak mělo sníst množství cibulové zeleniny v objemu jedné střední cibule. Počítá se přitom krom kuchyňské cibule všech druhů a šalotky také pórek, česnek či pažitka. Čím méně povařená přitom zelenina je a čím více ji člověk zkonzumuje v syrovém stavu, tím více účinných látek do těla dostane a tím větší ochranný účinek má (1).

Prevencí rakoviny to nekončí

Zaměřme se na jeden ze zmiňovaných přírodních pokladů, tedy česnek, trochu podrobněji. Všichni víme, jak má antibiotické a antivirové účinky, nicméně to zdaleka není vše (2). On toho totiž zvládne mnohem víc! Občas dokonce pomůže v situacích, kde bychom to nečekali...

Tak například by vás možná nenapadlo, že obyčejný česnek zatočí s bolestmi svalů. A je úplně jedno, jestli je má na triku těžká a namáhavá práce, nebo extra dávka cvičení v posilovně. Jak přesně to funguje? Stačí si vytvořit pastu z několika rozmělněných kousků a mast si pravidelně aplikovat na postižené místo (2).

Efektivní léčba, když se bujarý večírek a s ním spojená konzumace alkoholu vymkne z rukou? Existuje – a není to žádná věda. Oloupejte palici česneku a povařte ji půl hodiny na mírném ohni s 300 mililitry červeného vína. Poté životabudič sceďte a užívejte po malých dávkách. Tenhle medikament vás zaručeně postaví na nohy (2).

Rozhodli jste se skoncovat s kouřením? V tom případě vám jistě přijde vhod zlepšovák, díky kterému se závislosti na tabáku zbavíte o něco snadněji. Zapomeňte na nikotinové náplasti, žvýkačky a další finančně náročné metody. Vsaďte na česnekovou kúru a nebudete litovat! Třikrát denně snězte dva stroužky, z nichž první ranní dávka by měla proběhnout na lačný žaludek (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat