Neplodnost mužů způsobuje i domácnost plná chemie

Doba plastová je hrozbou nejen pro naší planetu, ale je to doba, která má vliv také na mužskou sterilitu. Domácnosti jsou plné plastových materiálů a produktů, které vylučují do svého okolí ftaláty a polychlorované bifenyly. Ty se dostávají do těla mužů či domácích mazlíčků a způsobují u nich vážnou formu neplodnosti. Absolutní sterilitu.

Vědci z Británie tvrdí, že psi v domácnosti člověka jsou jakýmisi důlními kanárky dnešní doby. Kanárci bývali používáni v dolech proto, že velmi rychle ztrátou vědomí reagovali na unikající nebezpečné plyny. Vyšetření plodnosti psa může být indikátorem zamoření domácnosti ftaláty a bifenyly. Pokud je pes neplodný, pak bude i jeho pán.

Ftaláty a bifenyly jsou totiž stále obsaženy v mnoha plastových materiálech, které v domácnosti lidé mají. Uvolňují se z nich a dostávají mužům do těla. Tam narušují hormonální systém a především plodnost.

„Tato nová studie podporuje naši teorii, že psi jsou jakýmisi zrcadly poklesu mužské plodnosti… náš výzkum dokazuje, že člověkem produkované sloučeniny široce používané v domácnostech a pracovním prostředí jsou zodpovědné za pokles plodnosti u mužů i psů,“ tvrdí doktor Richard Lea z Nottingham University.

Ftaláty a bifenyly vyvolávají poškození DNA ve spermiích i jejich sníženou schopnost pohybu.

Doma v bezpečí? Ani ne...

Ftaláty a bifenyly nicméně nepředstavují jediné riziko, které se v zařízení našich bytů vyskytuje. Plastové potahy a plastové koberce uvolňují mikroskopické částečky plastů, které poletují vzduchem jako prach, s dechem se dostávají do plic a tudy do krevního řečiště. Další vlnu mikroplastů lidé přijímají trávicím traktem z potravin a vody balených do plastových obalů. Vídeňští vědci vyšetřením stolice Evropanů zjistili, že všichni v ní mají mikroplasty.

„Nejmenší částice mikroplastů dokážou pronikat do krevního řečiště, lymfatického systému a můžou dokonce pronikat do jater,“ tvrdí jeden z autorů doktor Philipp Schwabi z Lékařské univerzity ve Vídni.

„Vůbec mě tyto objevy nepřekvapují a nejsem jimi ani zvlášť znepokojen. Mikroplasty byly nalezeny v kohoutkové vodě, v balené vodě, rybách a dokonce i pivu. Jsme také vystaveni částicím plastů z prachu v interiérech našich domovů, z obalů na potraviny a z plastových lahví. Je nevyhnutelné, že se pak dostávají do našich plic a trávicího systému,“ tvrdí profesor Alistair Boxall z University of York.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat