Za nízkosacharidovou dietu vám srdce nepoděkuje

Strava s omezeným příjmem sacharidů se u osob, které mají rády živočišné produkty, stala velmi oblíbenou formou hubnutí. Jenže pro lidské tělo je to jídelníček nepřirozený. Proč?

Většina etnik se totiž stovky tisíc let vyvíjela trávením rostlinných sacharidů s menším přídavkem živočišných zdrojů, nikoli naopak. Pomineme-li Eskymáky a další etnika geneticky uzpůsobená k trávení stravy založené na živočišných zdrojích, běžnému Evropanovi takový jídelníček škodí. A podle čínských vědců také tím, že výrazně zvyšuje riziko nepravidelného srdečního rytmu, který může skončit i selháním srdeční činnosti (1). 

„Když zvážíme jeho vliv na arytmii, náš výzkum naznačuje, že tento oblíbený jídelníček k omezování nadváhy by měl být doporučován jen s vysokou opatrností,“ tvrdí kardiolog doktor Siao-tung Čuang z Univerzity Sun Jat-Sen v Kuang-čou. Jeho výzkum (2) se opírá o dvaadvacetileté sledování čtrnácti tisíc osob, jejich stravovacích návyků a zdraví srdce a cév. „Snížený příjem sacharidů jasně souvisí se zvýšeným rizikem arytmie bez ohledu na to, jaký typ bílkovin nebo tuku nahrazuje tyto sacharidy,“ tvrdí doktor Čuang.

Podle něj je ideální strava bohatá na zeleninu a ovoce, celozrnné obiloviny, semena a ořechy, doplněná rostlinnými oleji, mořskými plody a trochou bílého masa (2).

Klíč k dlouhověkosti? Ani ne...

Miliony lidí na Západě ovšem uvěřily snadnému způsobu, jak poměrně hodně jíst a přitom hubnout. Vyloučily ze své stravy sacharidy, zato se cpou tuky. Většinou živočišnými. Pětadvacetileté sledování osob konzumujících takový jídelníček ale odhalilo, že strava chudá na sacharidy a bohatá na živočišné tuky a bílkoviny výrazně zkracuje život. Studie (3) zahrnovala 432 tisíc osob a sledování po pětadvacet roků.

„Příliš málo sacharidů může být stejně škodlivé jako příliš mnoho sacharidů, ale co je při nízkosacharidové dietě nejzásadnější, je typ tuků a bílkovin, které člověk konzumuje,“ tvrdí profesor Walter Willett z Harvardovy univerzity (3).

Do nízkosacharidových diet patří především paleo či Aktinsova. Z výzkumu (3) vědců z Harvardovy univerzity, který otiskl prestižní lékařský časopis Lancet, také vyplývá, že nejméně škodí nízkosacharidová dieta vegetariánská, která vylučuje konzumaci živočišných tuků a bílkovin a nahrazuje je rostlinnými oleji z ořechů a bílkoviny přijímá v podobě luštěnin.

„Náš výzkum dokazuje, že nízkosacharidové diety založené na zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin zkracují život a měly by být lidem rozmlouvány,“ tvrdí doktorka Sara Seidelmann z Brigham Young University, která se jako kardioložka na výzkumu podílela (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6959586/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4351995/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066770/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat