Odpolední šlofíček je zdravým pohlazením pro mozek

Odpolední šlofík dokáže nejen výrazně občerstvit mozek a posílit bdělost po zbytek dne, ale má příznivý vliv také na oběhovou soustavu. Krevní tlak tak klesá stejnou rychlostí, jako když berete léky na vysoký tlak.

Polední spánek dokáže snížit krevní tlak o tolik, co jiné změny v životním stylu. Například vyloučení soli a alkoholu z jídelníčku dokáže snížit tlak o pět milimetrů rtuti. A stejnou mírou přispívá ke snížení tlaku krve také polední či odpolední spánek. Přitom pokles tlaku krve o dva milimetry rtuti dokáže snížit riziko infarktu a mrtvice o deset procent. Takže pokles o pět jednotek už představuje výrazné omezení tohoto rizika. Polední či odpolední šlofík je běžnou součástí kultury středozemních národů, které mají také díky zdravé stravě jednu z nejnižších měr nemocných chorobami srdce a cév (1).

Pohlazení pro mozek

Ovšem takové odpolední zdřímnutí prospívá i našemu mozku. Šlofík v délce dvaceti minut až jedné hodiny totiž výrazně podporuje mozkové funkce a paměť. Z výzkumu čínských neurologů vyplývá, že pětašedesátiletí, kteří během života měli pravidelné přestávky a natáhli se ke krátkému spánku po obědě, měli mozek mladší o pět let než jejich vrstevníci, kteří byli bdělí od rána do večera (1).

Lidské biorytmy diktují odpolední útlum. Po obědě během časného odpoledne většina lidí zažívá úbytek energie a snížení mozkových funkcí. Je to přirozené a vychází z mnoha milionů let evoluce. I naši předkové si dávali krátkou pauzu v této části dne. Aby zvýšili na maximum mozkovou kapacitu a mohli být plně akční odpoledne a před večerem, kdy byl nejvhodnější čas pro lov či sběr (2).

Výzkum (3) u tří tisíc Číňanů ve věku pětašedesáti let ale navíc prokázal, že ti, kdo spali hodinu denně po obědě, měli mozek o pět let mladší než jejich vrstevníci, kteří odpoledne nespávali vůbec. Testy nejrůznějších typů paměti a dalších kognitivních funkcí prokázaly, že dotyční po hodině spánku měli mnohem lepší výsledky.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8507757/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181781/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat