Polovina syrové cibule denně ochrání před nebezpečnou rakovinou tlustého střeva

Češi patří k národům s nejvyšší mírou onemocnění rakovinou tlustého střeva. Právě tento typ nádoru je u Čechů nejčastější z onkologických onemocnění. Ostrá cibule má ostré lokty i na tento typ onemocnění.

Stejně jako cibule působí blahodárně také syrový česnek. Podle vědců z Čínské lékařské univerzity je ideální konzumovat denně čtyřiasedmdesát gramů cibulovin – cibule, pórku či česneku. Ale pozor, v syrovém stavu. Vařením a dalším zpracováním se účinné látky vytrácejí. A naopak lisováním a třením česneku na pastu se koncentrace účinných látek zvyšuje.

Osoba, která konzumuje denně syrovou cibuli či česnek v množství jedné velké hrsti (čtyřiasedmdesát gramů), sníží u sebe riziko rakoviny tlustého střeva o osmdesát procent, i když působí ostatní rizikové faktory pro rozvoj nádoru tlustého střeva.

„Zdá se, že tu funguje jistý trend, čím větší množství cibulové zeleniny, tím vyšší míra ochrany,“ tvrdí autor výzkumu doktor Č‘ Li z Čínské lékařské univerzity.

Univerzální pomocník

Ostatně obyčejná cibule má i řadu dalších pozitivnách dopadů na naše zdraví. Hlásíte se do kategorie nešťastníků, které naprosto vykolejí pyly, srst čtyřnohých mazlíčků nebo prašné prostředí? Podle expertních odhadů trpí nějakou formou alergie zhruba třetina našinců, takže vaši indispozici jistě chápe kdekdo. Co s tím? Mohla by pomoci právě každodenní konzumace cibule. Obsahuje unikátní protizánětlivou látku zvanou alicin. Té závěry mnoha studií přisuzují schopnost zmírnění alergických příznaků.

Další předností cibule je skutečně chvályhodný podíl antioxidantů, zejména kvercetinu (někdy se píše jako quercetin). Přírodní látka ze skupiny flavonoidů se vyznačuje nejen protiplísňovými, ale i antibakteriálními vlastnostmi, přičemž přispívá k redukci škodlivého LDL cholesterolu. Tedy alespoň tak to sdělují poznatky americké studie, o níž byste se dočetli v magazínu Journal of Nutrition. Stabilizovaná úroveň cholesterolu pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a značně snižuje riziko jeho poškození.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat