Noční močení může být varováním před infarktem

Je pro vás noční nucení na záchod stále častějším jevem? Dle vyšetření se ale nejedná o potíže s ledvinami či v případě mužů s prostatou. Podle japonských odborníků je noční močení daleko častěji symptomem vysokého krevního tlaku a potíží oběhové soustavy a může být varováním, že dotyčnému hrozí infarkt či mrtvice.

Močení v noci totiž souvisí s vysokým krevním tlakem. A vysoký krevní tlak je vysoce rizikovým faktorem pro vznik infarktu srdečních cév či mrtvice mozkových cév. Osoby, které se během noci vzbudí a běží na záchod, mají hypertenzi o čtyřicet procent častěji. Vysoký tlak souvisí se stresem a nadměrným příjmem soli.

Prokázali to doktoři Satoši Konno a Mucuo Harada z Nemocnice Tohoku Rosaj v Japonsku. Podle nich přitom Japonci konzumují soli mnohem víc než lidé jiných národů. A také kvůli nadměrnému příjmu sodíku často trpí vysokým krevním tlakem.

„Průměrný příjem soli v Japonsku je asi deset gramů denně na osobu, což je téměř dvojnásobek celosvětového průměru. Tento nadměrný příjem soli souvisí s konzumací mořských plodů a jídel založených na sójové omáčce,“ tvrdí doktor Harada.

Lidem však doporučuje omezit příjem soli na čtyři až šest gramů denně. A právě noční močení může být varováním, že má člověk vysoký krevní tlak z nadměrného příjmu soli.

Varovné znaky

Nicméně časté (nejen noční) močení může signalizovat, že to se solí ve svém jídelníčku přeháníte. Jakým dalším varovným příznakům se vyplatí věnovat pozornost?

Kvůli soli zadržuje naše tělo vodu, a tak dochází k nejrůznějším otokům. Velmi často se stává, že nemůžeme navléct či sundat prstýnek. To není tím, že jsme přibrali, ale tím, že se naše prstíky proměnily ve válečky kvůli vodě, respektive soli.

Potýkáte se často s bolestí hlavy? Možná za to může vaše láska například k chipsům či uzeninám. Jako by tyto a podobné potraviny nebyly nezdravé už samy o sobě, ještě jsou plné soli. Britští vědci prokázali, že lidé, kteří překračují doporučenou denní dávku soli, trpí bolestmi hlavy až třikrát častěji než ti, kteří ji dodržují. A to už rozhodně není náhoda! Navíc existuje spojitost mezi bolestmi hlavy a vysokým krevním tlakem. A ten, jak už jsme říkali v úvodu, je nejčastější nemocí, za kterou může vysoký příjem soli stát.

Nadměrný příjem soli může také vyústit v poruchu soustředění, potíže s pamětí, sníženou schopností kreativního myšlení, zkrátka si sůl dokáže s naším mozkem pořádně pohrát. Dehydratace, kterou její konzumace způsobuje, totiž ovlivňuje naše „myslicí“ schopnosti. Některé studie pak také naznačují, že by mohla stát i za změnami nálad.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat