Projevy těla při nadměrném pití kávy

Často vás bolí hlava nebo vám není dobře od žaludku? Nervozita jede na plné obrátky? Viníkem může být nadbytek kofeinu. Přiznejte se, že vy si dáváte víc jak čtyři kávy denně?

Trvalo hodně let, než lékaři přestali o kávě uvažovat jako o úhlavním nepříteli zdraví. Zatímco kdysi se o ní říkalo, že způsobuje poruchy srdečního rytmu a ohrožuje schopnost reprodukce, nyní je naopak doporučována s tím, že příznivě ovlivňuje dlouhověkost. Znamená to tedy, že můžete černé zlato popíjet v jakémkoli množství? Kdepak. Denní „bezpečná“ dávka kofeinu je přibližně 400 mg, což odpovídá čtyřem šálkům. Pokud tento „limit“ překračujete, zaděláváte si na tyhle komplikace!

Žaludeční potíže, které si za rámeček nedáte

Nikdo aromatickému nápoji neodpírá zásluhy v podobě okamžitého zvýšení energetické hladiny. I v jeho souvislosti však platí, že dobrého pomálu. Nadmíra tohoto stimulantu, v úplně nejhorším scénáři na prázdný žaludek, spouští větší produkci kyseliny chlorovodíkové, která pak působí dráždivě. To v krajním případě končívá problematickým zpracováváním bílkovin, nadýmáním, nevolností, nutkáním na zvracení, potížím s trávením, nebo dokonce otoky střev.

Bolesti hlavy, které se nedají vydržet

Už zase jste si museli jít lehnout se studeným obkladem? Možná je to tím, že vám v těle koluje až příliš kávy. A to vážně! Poznatky studie publikované v magazínu Journal of the American Medical Association informují, že lidé, kteří konzumují neadekvátní množství černého zlata, bývají náchylnější k bolestem hlavy. Experti si to vysvětlují tím, obsažený kofein ovlivňuje tok krve do mozku.

Pocuchané nervy? Nic výjimečného

Že uvedený životabudič podporuje mozkovou činnost, dobrou náladu, kreativitu i koncentraci, to není nic nového. Američtí experti z Georgijské univerzity připouštějí, že člověk je bystřejší a pozornější už 20 minut po „požití“ onoho dopingu, přičemž se patřičně nakopne také jeho výkonnost. Má to však jednu podmínku – je třeba dodržet dávkování, což jsou výše zmíněné čtyři denní porce. V případě, že si jeden dopřeje pět a více šálků, riskuje nejen nervozitu a nesoustředěnost, ale i dehydrataci. Tak pozor na to!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat