Rostlinná mléka pod drobnohledem

Celý život slýcháme, že kravské mléko je pro správný vývoj člověka nezbytně důležité. Na pultech obchodů se ale čím dál častěji objevují mléka rostlinného původu, jejichž obaly hlásají, že jde o jednu z nejzdravějších potravin planety. Je tomu ale skutečně tak?

V čem je rozdíl?

V první řadě v tom, že se jedná o produkt rostlinný, nikoli živočišný. Rostlinná mléka se vyrábí z nejrůznějších přírodních složek, například sóji, kokosu, máku, konopí, mandlí či ovsa nebo rýže.

Podle průzkumů kravské mléko obsahuje velké množství vápníku a bílkovin, které v objemu čtyř decilitrů, dovedou pokrýt téměř 70 % denní potřeby malého dítěte.

Naproti tomu u mléka rostlinného původu budete takové množství vápníku a bílkovin hledat jen marně. Přesto ale mléko není nutnou potravinou, bez které bychom nedokázali žít. Jeho nejdůležitější prospěšné složky dokážeme nahradit i jinou stravou.

Výhoda pro alergiky

Přesto se používání mléka asi zcela nevyhneme. V dnešní době se ale čím dál více lidí potýká s laktózovou intolerancí a právě pro ně jsou rostlinná mléka skvělou náhražkou jak do kávy, tak při vaření či pečení.

Odborníci stále více hovoří o tom, že hlavním spouštěčem alergie na laktózu jsou hormony a chemie, které se v kravském mléce nacházejí, nikoli samotné mléko. Protože většina rostlinných alternativ se lisuje za studena a neprochází chemickou úpravou, tyto potíže citlivým lidem nehrozí.

Sledujte etikety

Přestože se mnoho výrobků prezentuje jako stoprocentně přírodní, vyplatí se před nákupem číst složení. Ideální rostlinná mléka neobsahují kromě vody, hlavní složky, trochy soli a přírodních dochucovadel už nic jiného. Takovým, ve kterých najdete stabilizátory a přidaný cukr, se vyhněte.

Jsou rostlinná mléka výživná?

Kravské mléko obsahuje kromě jiného taky množství tuků, které u těch rostlinných nenajdete. Jde tedy o produkty velmi dietní, s výjimkou těch, které obsahují oříšky, mandle či jiná semena. U takových je nutriční hodnota výrazně vyšší.

Zdroj: peta.org, healthline.com, gonnaneedmilk.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat