Při výměně menstruačních pomůcek ženy často riskují své zdraví

Výměna menstruačních pomůcek podléhá jistým hygienickým pravidlům. Častější sprchování, umyté ruce při výměně a četnost výměny jsou snad všem ženám jasné. V praxi to ale často bývá poněkud odlišné a riziko zdravotních problémů tak stoupá. Jak je to tedy doopravdy a co nám hrozí?

Ideální interval? Kratší, než myslíte

Podle výrobců hygienických pomůcek a dle doporučení lékařů je ideálním intervalem výměny menstruačních tamponů čtyři až šest hodin. Drtivá většina dotazovaných žen ale uvedla, že tampony mění klidně i po osmi až dvanácti hodinách. Delší intervaly se většinou týkaly doby, po kterou ženy spí.

V několika málo případech ženy uvedly, že už se jim párkrát podařilo po probuzení na tampon zapomenout a samotná výměna proběhla s dalším, několikahodinovým odstupem. Stát se to samozřejmě může, jenže si tím zaděláváme na problémy.

Zápach i choroby

Jednou z nejčastějších obtíží spojenou s příliš dlouhým intervalem mezi výměnou tamponů či vložek je zápach. Ten vzniká ve chvíli, kdy se začne menstruační krev rozkládat a množí se bakterie, které mohou svým proniknutím do těla vyvolat nejrůznější formy mykóz a zánětů.

To jsou ale ty nejmenší potíže, které mohou nastat. Dlouhodobým ponecháním tamponu v těle riskujete syndrom toxického šoku, který byl donedávna často spojován s alergickou reakcí na materiál hygienické pomůcky. Ovšem to je jen jedna z příčin. Selhání organismu totiž způsobují i toxiny vylučované zlatým stafylokokem. Přemnožené toxiny stafylokoka, které vznikají při rozkladu menstruační krve, mohou vyvolat toxický šok. K takové situaci dochází, pokud není tampon včas vyměněn.

Častá výměna se ale netýká jen období menstruace. Pokud žena i mimo ni používá slipové vložky, měla by je vyměnit až třikrát denně. Nejedna žena ale nosí od rána do večera jen jednu a tu samou. Vložky v období menstruace měňte nejpozději po šesti hodinách a také pokaždé, kdy jdete na toaletu.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku. Případné citace jsou uvedeny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat