Příjem vitaminů není jen o céčku

Všude se propaguje Céčko na imunitu, Déčko pro zdraví zubů a kostí, zinek pro krásné nehty a béčko pro pevnou pleť. Ale co ty ostatní? Aby byl člověk zdravý, potřebuje víc než jen těchto pár vyjmenovaných. Lidé ale často netuší, které vitaminy a minerály tělo skutečně potřebuje a kde by je měli hledat.

Vitamin K

Vitamin K chrání naše tělo před poruchami jater a také hraje zásadní roli při tvorbě látek podporujících krevní srážlivost. Najdete ho v oříšcích, rajčatech, luštěninách, mrkvi a listové zelenině. Nedostatek vitaminu K se projevuje především špatnou srážlivostí krve.

Vitamin F

Vitamin F neboli kyselina linolová výrazně ovlivňuje stav našich vlasů, pokožky a nehtů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje kornatění cév, chrání nás před jaterními chorobami, proti zvýšenému krevnímu tlaku a nadváze. Jestliže chcete mít vitaminu F dostatek, zařaďte do svého jídelníčku obilné klíčky, sóju, lněná, dýňová a slunečnicová semena, oříšky nebo avokádo.

Vitamin P

Pravidelný příjem vitaminu P je doporučován především pro jeho schopnost chránit naše tělo před rakovinou. Kromě toho má ale vitamin P schopnost posilovat účinek vitaminu C a tím výrazně napomáhá ke zvýšení imunity. Hledejte ho v rybízu, borůvkách, švestkách, hroznovém víně, višních, malinách, pampeliškách, šípcích, paprice nebo třeba v pohance. Nedostatek vitaminu P může také vést k tvorbě křečových žil a hemoroidů.

Vitamin H

Na vitamin H si nejčastěji vzpomeneme až při jeho nedostatku. Podílí se totiž na vývoji dětí a jejich správném růstu, také ale na naší energii. Pokud ho v těle máme málo, často nás přepadá spavost a jsme náchylnější k nemocem. Vitamin H najdeme v houbách, špenátu, květáku, luštěninách, sóje, rajčatech, nebo žloutcích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat