Drobné příznaky rozsáhlé mrtvice

Infarkt a mrtvice jsou jedny z nejčastějších příčin úmrtí. Tyto potíže dají os obě vědět mnohem dříve, než naplno zaútočí. Jak tyto drobné náznaky přiřadit k hrozícímu nebezpečí?

Dočasné oslepnutí

Jedním z nejčastějších „poslíčků“ neboli předzvěstí mrtvice je dočasná ztráta zraku nebo rozostřené vidění. Často postihuje pouze jedno oko a trvá od několika sekund až po dlouhé minuty. Lidé tento příznak často mylně považují za předzvěst migrény nebo pokles tlaku a nevěnují mu pozornost. Toto dočasné oslepnutí bývá způsobeno krevní sraženinou, která na okamžik ucpe mozkovou cévu.

Zmatek

Drobné zmatky, dezorientace, neschopnost vybavit si slova, porozumět řeči ostatních, zapomínání názvů běžných věcí. S tím vším se můžete setkat, pokud se o vás pokouší mrtvice. Tyto potíže mohou předcházet mozkové příhodě až několik měsíců. Pokud máte dojem, že se vás problém týká, zmiňte se o něm svému lékaři.

Ztráta rovnováhy

Slabost v horních a dolních končetinách, či dokonce paralýza jsou dalším z příznaků přicházející mrtvice. Od neschopnosti uchopit předmět, přes brnění až úplnou necitlivost s následkem pádů či vrávorání. Pakliže míváte potíže s rovnováhou, vyzkoušejte drobný test. Předpažte obě ruce do úrovně ramen, otočte dlaně vzhůru a vytrvejte v této poloze patnáct sekund. Pokud jedna z končetin klesá a vy nejste schopni to ovlivnit, navštivte lékaře.

Závratě a bolesti hlavy

Závratě a bolesti hlavy jsou příznaky, se kterými se lékaři setkávají spíše u žen středního věku. Přesto se ale nevyhýbá ani mužům. Pokud vás závratě či náhlé bolesti hlavy často trápí, rozhodně s návštěvou lékaře neotálejte. Ani jeden z problémů není zcela normální. Nemusí být sice jednoznačnou předzvěstí mrtvice, vyšetření byste ale podstoupit měli.

Bezdůvodné škytání

Probíhající mrtvice napadá mozkové centrum, které má na starost dýchání. Při jeho podráždění dochází ke spuštění škytavky, kterou se nedaří utišit. Tento jev se může dokonce několikrát opakovat, než dojde k úplnému kolapsu.

Zdroj: stroke.org, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat