Vedra se hlásí o slovo a s nimi i zdravotní komplikace

Slunečné počasí a vyšší teploty jsou pro některé oázou klidu a od rána do večera se oddávají slunečnímu žáru. Starší či oslabení lidé by ale měli být na pozoru. Jaké jsou nejčastější komplikace, které s sebou horké počasí přináší a jak jim předcházet?

Otoky

Otoky končetin nemusejí být problémem jen starších nebo obézních lidí. Vlivem horkého počasí dochází k přetěžování žilního systému našeho těla a bolestivé otoky tak mohou postihnout i jinak naprosto zdravého člověka, zejména tehdy, má-li sedavé zaměstnání nebo naopak nohy nadměrně zatěžuje.

Nejlepší prevencí proti otokům je přiměřený pohyb. Sedíte-li celý den v zaměstnání, alespoň jednou za hodinu se projděte a protáhněte. Při celodenním stání či pohybu můžete využít kompresních punčoch. Rozhodně si pořiďte kvalitní, prodyšnou a volnější obuv, která nebude vaše nohy příliš tísnit. Skvělé jsou také masáže s použitím chladivého gelu.

Závratě

Závratě a někdy i mdloby má na svědomí nejčastěji náhlý výkyv krevního tlaku. Zejména ti, kteří trpí vysokým tlakem, by si v horkých dnech měli dávat větší pozor a vyvarovat se pobytu venku. Také náhlé změny okolní teploty mohou přivodit nepříjemné stavy až kolaps. Přechod z chladného domu nebo klimatizované budovy do horka, které je venku, může být nebezpečné. Důležité je, abyste se v takovém počasí nepouštěli do žádných namáhavých činností a zdržovali se ve stínu.

Závratě jsou v extrémních vedrech poměrně běžný jev i u zdravých osob, mohou být ale také příznakem vážnějších srdečních chorob nebo úpalu. Pokud se vám po doplnění tekutin a přesunutí do chladnějších prostor neudělá lépe, na nic nečekejte a zavolejte lékaře!

Dehydratace

Dehydratace je jednou z nejčastějších příčin všech obtíží, se kterými se v létě potýkáme. Pitný režim v horkých dnech představuje až dvojnásobek běžného denního příjmu tekutin, což může být až pět litrů! Nejvhodnější je pití vlažných tekutin bez cukru a bublinek.

Pálení očí

Ve velkých vedrech můžeme pociťovat také palčivost a suchost očí. Je důležité chránit zrak nošením slunečních brýlí a používáním očních kapek, kterými oči i několikrát denně zvlhčíte. Ačkoli se tento problém jeví jako nejmenší, citlivější osoby může suchost očí následkem veder připravit o zrak dočasně, ale i trvale. Není tedy vhodné vysychání oční sliznice podceňovat.

Zdroj: uihc.org, healthline.com






Celkem 2 komentářů

ledni medved
26.06.2021
Siraellen
25.06.2021

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat