Obezřetnosti při koupání v přírodních vodách není nikdy dost

Pokud nejste majiteli bazénu ani milovníky veřejných koupališť, horké letní dny hodláte pravděpodobně strávit u rybníka, jezera, řeky nebo lomu. V přírodních vodách na vás ale čeká mnoho nástrah, které byste tam možná ani nečekali.

Jsou to především bakterie, řasy, sinice a plísně. Lékaři proto radí, abyste se koupali raději v řekách než v rybnících. Řeky jsou totiž díky neustálému proudění vody o poznání čistší než vody stojaté.

Alergie

V přírodních vodách se s postupujícím oteplováním vyskytuje větší množství sinic. Ty mohou u citlivých jedinců a malých dětí způsobovat nejrůznější vyrážky a jiné podráždění kůže. Před vstupem do vody byste se měli přesvědčit, zda se v ní sinice vyskytují. To zle provést jednoduchým testem. Naplňte průhlednou lahev vodou a nechte několik minut odstát. Utvoří-li se na hladině zelený povlak, nebo dokonce vidíte pohybující se částečky, půjde s největší pravděpodobností o sinice. Jestliže zůstane voda kalná nebo zakalení klesne ke dnu, jedná se nejspíše o řasy.

Borrelióza a encefalitida

U vodních toků je pochopitelně i vyšší výskyt komárů, ovádů a jiného bodavého hmyzu, který je častým přenašečem různých chorob. Vynechat nemůžeme samozřejmě ani klíšťata, která si spíše přinesete z trávy u rybníka než z okolí veřejného bazénu. U klíšťat je velké riziko nakažení borrelií nebo klíšťovou encefalitidou. Používejte tedy repelenty a pečlivě se prohlížejte.

Střevní potíže

Setkání se sinicemi v přírodních vodách nemusí skončit jen nepříjemným ekzémem, v případě jejich požití můžete skončit s úpornými průjmy a zvracením. Tyto problémy nemusí však vyvolávat pouze sinice. Ve vodě je mnoho jiných patogenní mikroorganismů, které mohou být, v případě, že se dostanou do žaludku člověka, viníkem velice nepříjemných zánětů trávicího ústrojí.

Mykózy

Přírodní koupaliště jsou také domovem pro mnoho druhů mikroskopických hub – plísní. Nakažení mykózou hrozí nejen na přírodních koupalištích, ale i ve veřejných bazénech. V porovnání počtu gynekologických plísní, které si přinesou domů nejčastěji ženy, jsou ale případy nakažení ve veřejném bazénu minimální.

Zdroj: kidshealth.org, redcross.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat