V horkých dnech brzděte s alkoholem a jídlem

Horké dny vybízejí k tomu, abychom nažhavili grily a vychladili dostatečné množství piva či jiného alkoholu. Neměli bychom to ale s nadměrnou konzumací jídla i alkoholických nápojů přehánět.

Raději zlehka

Při letních posezeních určitě nepohrdnete dobrým jídlem. V parných dnech ale dejte raději přednost něčemu lehčímu, například rybám, salátům, čerstvé zelenině nebo ovoci. Vyhněte se sýrům, omáčkám, hutným přílohám nebo smaženým pochoutkám. V horku se organismus soustředí na ochlazování těla a nezbývá mu již příliš energie na zpracování jídla v žaludku. Proto se po těžkém obědě můžete cítit přesyceni o mnoho déle, než jindy. Výjimkou nejsou ani žaludeční bolesti nebo střevní potíže.

Zkáza jménem all inclusive

Co se týče potíží vyvolaných letním přejídáním, nejčastěji se s nimi potýkají lidé na dovolených. Zaplatí si hotel s neomezeným přísunem jídla i alkoholických nápojů a ve snaze ochutnat jich co nejvíce poté trpí uvězněni v koupelnách hotelových pokojů. Pokud se i vy chystáte na letní dovolenou, dejte si pozor nejen na to, kolik toho jíte, ale i na to, co vlastně jíte! Přestože se vás potravinová alergie nemusí týkat, v jiných koutech světa je přeci jen strava o poznání rozdílnější. Náš žaludek není na exotická jídla zvyklý, a i když vám strava chutná, vaše útroby stejný názor sdílet nemusí. Obzvlášť tehdy, sníte-li jídla příliš velké množství.

Alkohol ve vedrech? Špatný nápad!

Konzumace alkoholu není pro naše tělo prospěšná, to jistě všichni víme. Občas si ale skleničku dopřeje snad každý z nás. V letních dnech, kdy rtuť teploměru šplhá daleko za hranice únosné teploty, se ale konzumaci jakéhokoli alkoholu raději vyhněte. Kromě toho, že jsou jeho účinky na slunci velice rychlé, dochází také k výrazné dehydrataci. Tělo, které se v horkém počasí potí, přichází nejen o zásoby tekutin, ale i důležité minerály a alkohol celý proces urychluje. Snadno se vám pak může udělat slabo, nezřídka dochází i ke kolapsům.

V horkém počasí dejte přednost čisté vodě, ochucené například plátky citronů nebo okurek, které příjemně osvěží. Pokud už si skleničku alkoholu přeci jen chcete dát, namíchejte si například vinný střik. Určitě nesahejte po tvrdém alkoholu nebo smetanových koktejlech.

Zdroj: healthline.com, eatthis.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat