Pocit žízně není tím prvním projevem nedostatku vody v těle

Mnoho lidí omlouvá nedostatečné doplňování tekutin tím, že jednoduše nemá žízeň. Jenže pozor! Čím více dehydrovaní jste, tím méně si vaše tělo vodu žádá!

Kolaps je pak jen otázkou času. Kromě sucha v ústech vám ale nejprve tělo dává i jiné signály, že je třeba se napít. Vnímáte je?

Suché rty

Nedostatek vody se netýká jen vašeho žaludku, ale samozřejmě i celého zbytku těla. Ačkoli lze pocity sucha v ústech zahnat například žvýkačkou, která podpoří tvorbu slin a překryje pocit žízně v ústech, rty vám spolehlivě naznačí, že má vaše tělo vody zoufale málo. Začnou být suché, pálí a praskají. Nezřídka se tvoří takzvané koutky. Než sáhnete pro balzám na rty, zkuste se raději pořádně napít.

Svědění kůže

Svědění kůže je obdobným signálem, jako pálení rtů. Vaše pokožka při velkých vedrech a nedostatku tekutin rychle ztrácí hydrataci a vysychá. Výsledkem je suchá kůže, nejdříve viditelná na holeních, nártech, kotnících a prstech rukou. Pokožka je napnutá a svědí. V létě je vhodné udržovat pokožku hydratovanou nejen dostatečným přísunem tekutin, ale také pravidelným mazáním tělovými krémy, které udrží pokožku vláčnou i zvenku.

Bolest hlavy

Bolest hlavy je jedním z nejčastějších příznaků dehydratace. Mnoho lidí si ale nordinuje tabletku proti bolesti maísto toho, aby popadli lahev s vodou. Jenže když se takové příznaky přecházejí, může obyčejná bolest hlavy vyústit v mžitky před očima, závratě i mdloby.

Tmavá moč

Nedostatek tekutin se projeví i na barvě vaší moče, která je nejen tmavá, ale může i výrazně zapáchat. Člověk dodržující pitný režim by si měl dojít denně na záchod až šestkrát. Jestliže si odskočíte jen ráno a večer, něco bude zřejmě špatně. Tmavá moč sama o sobě nebezpečná není. Nedostatečné pití ale zatěžuje ledviny a postupně může docházet i k jejich zhoršené funkci. Pakliže je moč silně koncentrovaná, je zde také riziko zánětů močových cest, z důvodu velkého množství bakterií, které se v močovém měchýři městnají a množí.

Zdroj: healthline.com, www.nhsinform.scot






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat