Poznejte zralé ovoce a zeleninu na první dobrou

Taky vás dovede naštvat, když doma zjistíte, že právě nakoupené ovoce nebo zelenina jsou naprosto nezralé a bez chuti? Na co se dívat při výběru některých ošemetných druhů ovoce a zeleniny?

Mango

Mango se vždy sklízí ještě před dozráním a dozrává teprve na pultech našich obchodů. Správně zralé mango musí mít červenožlutou slupku a mělo by být měkké, ale pružné. Pokud je tvrdé, můžete ho koupit a nechat doma dozrát, jestliže je ale příliš měkké, nekupujte ho. Takové mango má odpornou, hnilobnou chuť.

Meloun

Koupit sladký meloun je někdy skutečně oříšek. Kdo se ale umí podívat na správné místo, už nikdy nesáhne po nezralém kuse. Na ťukání n meloun rovnou zapomeňte. To jednoduše nefunguje. Raději se podívejte na zbytek stonku. Pokud je suchý, je meloun zralý. Otočte jej a podívejte se na světlé místo, kterým se meloun opíral o zem. Je-li bílé, meloun příliš zralý nebude. Barví-li se však dožluta, zrál dostatečně dlouho.

Avokádo

Avokádo je v jídelníčcích Středoevropanů stále více oblíbené, přesto se najde mnoho lidí, kteří netuší, jak má zralý plod správně vypadat. Aby mělo avokádo jemnou máslovou chuť, je potřeba vybírat měkčí plody bez černých skvrn. Příliš tvrdé avokádo chutná hořce a určitě si na něm nepochutnáte, je však možné jej nechat dozrát v pokojové teplotě. Zrání je také možné urychlit, zasunete-li plod do trsu banánů. Plody, které snadno promáčknete prstem, jsou už přezrálé.

Ananas

Na pultech obchodů se často setkáte s ještě zelenými ananasy, které jsou chuťově nevýrazné a tvrdé. Chcete-li nakoupit dobře, jako první se podívejte na jeho barvu. Zralý ananas by měl být zlatavý po celé jeho ploše a na dotek by měl být trochu měkký. Přezrálý ananas poznáte podle nepříjemné vůně a snadno odpadávajících lístků z růžice.

Granátové jablko

Granátové jablko se v barvě slupky může značně lišit, takže na ni příliš nehleďte. Co by vás však mělo zajímat, je vůně. Jestliže cítíte semínka i přes slupku, nebo jsou ve slupce praskliny, bude jablko přezrálé. Příliš tvrdé kusy se silnou slupkou také neberte.

Zdroj: wikihow.com/Choose-Fruit, theveganatlas.com






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat