Skutečné hrozby sedavého životního stylu

Osteoporóza, poruchy soustředění, zhoršená paměť nebo zvýšené riziko předčasného úmrtí. Tomuhle všemu podle vědců čelí každý, kdo se nehýbe. Není to náhodou i váš případ? Dejte si pozor!

S názorem, že sedavý způsob života začíná být vážnou civilizační chorobou, se odborníci nijak netají. A teď ruku na srdce. Kolik času denně jste na židli či gauči právě vy? Asi byste měli vědět, že čím více hodin jsou vaše zadní partie v takové nečinnosti, tím větší z toho pro vás plynou hrozby. Lékaři jsou dokonce přesvědčení, že dlouhé „dřepění“ je co do škodlivosti srovnatelné s kouřením. Čemu všemu nahrává? Připravte se na nemilá překvapení!

Osteoporóza. Tu klidně můžete vysedět

Namítáte, že kancelářské zaměstnání vám příliš prostoru k pohybu nedává? Tak jistě, s tím se samozřejmě nedá nic dělat. Pokud však místo jakéhokoli cvičení po večerech raději sledujete televizi, máte „zaděláno“ na pořádné trable. Tahle pasivita vede k úbytku kostní hmoty, což poskytuje vzniku osteoporózy ty nejlepší možné podmínky. Nutno podotknout, že kromě větší pravděpodobnosti zlomenin „jdete na ruku“ i chronickým bolestem kloubů.

Předčasný odchod na onen svět? Nic výjimečného

Poznatky americké studie zveřejněné v magazínu American Journal of Preventative Medicine sdělují, že lidé, kteří vsedě tráví více jak osm hodin denně, vykazují vyšší riziko předčasného úmrtí. Ano, tak moc je situace vážná!

„Dospělí, kteří jsou déle v jedné poloze, si narušují krevní oběh. To negativně ovlivňuje množství tuku v krvi. Tyto změny mohou způsobit diabetes 2. typu i hlubokou žilní trombózu. Nulovou aktivitu si spojujeme také s různými typy rakovin, zejména rakovinou prsu a tlustého střeva,“ varuje lékař Travis Saunders, který se na studii podílel.

Zhoršené funkce mozku. I to se může stát

Věřte, nebo ne, nadmíru sezení „má prsty“ i v tom, že se nemůžete kloudně soustředit a jste zapomnětliví. Jak to? Snadná odpověď. Jakýkoli pohyb zvyšuje srdeční frekvenci, kvůli čemuž tělo pumpuje do mozku více krve. To se příznivě promítne na jeho funkcích, včetně těch zmíněných. Je tedy jasné, že z přílišného posedávání nekouká nic dobrého ani pro hlavu…

Zdroj: ajpmonline.org (https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.4278/0890-1171-10.1.15?journalCode=ahpa), healthline.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat