Zbavte se nebezpečných střevních parazitů

Problémy se střevními parazity se mohou týkat i dětí, i dospělých, kterým mohou nenápadně škodit i dlouhé měsíce, než se jejich přítomnost naplno projeví. Kde k těmto parazitům nejčastěji přijdeme a jak je ze svého těla vypudit?

Pozor na hygienu i stravu!

Střevní parazité se šíří často v oblastech s nedostatečnou hygienou, nakazit se ale můžete i od domácích mazlíčků, z nedostatečně tepelně upraveného jídla, případně i ze znečištěné vody. Pro nakažení parazity však není nutné přímo zkonzumovat jejich zárodky, jak si mnozí lidé mylně myslí. Ke kontaminaci postačí pouhý kontakt s pokožkou. Většina z nich se usídlí v tlustém střevě, v horších případech však mohou napadat i jiné orgány, například plíce nebo mozek.

Škrkavky

Jedním z nejrozšířenějších parazitů, který se v lidském těle vyskytuje, je škrkavka. Škrkavkou se nejčastěji nakazíme pozřením vajíček z potravin, často ze syrové zeleniny. Jestliže však vajíčka ulpí při cestě do žaludku v jícnu, mohou se zde vylíhnout v larvy, které se skrze krevní oběh dostávají do plic, čímž způsobují dýchací potíže. Kromě jiného přítomnost škrkavek provází také plynatost či mírné střevní obtíže. Přítomnost škrkavek je zjistitelná pohybem ve výkalech či vykašláváním dospělých jedinců. Ačkoli to zní strašidelně, nejedná se o závažný problém a zbavit se tohoto parazita není nikterak složité.

Měchovec

Mnohem nebezpečnější je nakažení měchovcem, který se do těla dostává skrze kůži. Měchovci se velice rychle množí a kromě střev pacientů napadají i jejich plíce. Kontaminace měchovci se nejprve projeví formou vyrážky a kašlem, které následují křeče v břiše a silný průjem. Jestliže napadení parazitem není včas léčeno, může dojít i k podvýživě či anémii.

Úplavice

Úplavice není v běžných podmínkách příliš obvyklá, často se ale vyskytuje v rozvojových zemích. Pozor byste si tedy měli dát zejména při cestách do zahraničí. Paraziti se přenášejí především kontaminovanou vodou a potravinami, někdy dokonce při pohlavním styku. Projevuje se úpornými krvácivými průjmy, vysokými teplotami a silnými bolestmi žaludku. Jestliže není infekce včas podchycena, napadá další orgány a následky mohou být fatální.

Jak se parazitům bránit?

Pokud máte podezření na přítomnost parazitů, vaše kroky by měly vést k lékaři, který nasadí vhodnou medikaci, v závažnějších případech antibiotika či kortikoidy. Je důležité dodržovat přísné hygienické návyky, pečlivě omývat konzumované potraviny a dbát na dostatečnou tepelnou úpravu. Při cestách do zahraničí doporučujeme konzumaci pouze balené vody a ovoce, které lze oloupat.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/intestinal-worms, https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-intestinal-parasites-88232






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat