Dieta versus cvičení: Co je pro hubnutí lepší

Hubnutí může být zábavné i stresující. Záleží, jak přistupujete ke stravě a pohybu. Ostatně, hodně lidí si láme hlavu s tím, co je pro snižování váhy vhodnější. Je to strava, nebo naopak cvičení?

Americká osobní trenérka a dietoložka Alexandra Dusenberry říká, že pro hubnutí je nejlepší kombinací vzájemné propojení cvičení a vyvážené stravy. Fyzická aktivita navíc pomáhá, pokud trpíte depresí, úzkostí a jinými duševními chorobami. Nejlépe tedy uděláte, když „hýbnete zadkem“ a zároveň začnete sledovat nutriční hodnoty potravin. V podstatě můžete razit staré známé pravidlo 80/20. 80 procent vašeho úsilí by se mělo týkat talíře, zbylých 20 procent je pohyb.

Ke štíhlejšímu tělu je nutné se projíst

Jídelníčku se zdržte, i když je víkend, nebo vyrazíte s přáteli na oběd. Tímto způsobem nemusíte běžet 10 kilometrů denně či podstupovat 60 minut bikram jógy jen proto, že jste neodolali obrovskému kusu velmi sladkého dortu. Jídlo však v žádném případě nevynechávejte. Hladovění je živnou půdou pro odbourávání svalové hmoty. A jakmile o svalovou hmotu přijdete, rychlost metabolismu se zpomalí. To je proto, že vaše svaly jsou tam, kde je přítomen vysoký počet mitochondrií. (Mitochondrie jsou buněčné organely, které pomáhají přeměnit glukózu na energii.)

S menším svalovým objemem ve vašem těle se také sníží počet mitochondrií. Výsledkem je opět zpomalení metabolismu. Abyste tomu zabránili, musíte cvičit. Ve skutečnosti je nejlepší smíšený pohyb. Tři dny intenzivního tréninku a 2–3 dny kardio pohybu je to, na co byste se měli v ideálním případě zaměřit. Ale je tu ještě jedna věc, o které byste měli vědět.

Věk jako přítěž?

S přibývajícími léty není vhodné praktikovat cvičení, které poškodí zdraví kostí a představuje riziko pro váš život. Také buďte ostražití na příjem cukru a soli. Se stárnutím se začíná objevovat mnoho zdravotních problémů, jako je diabetes, hypertenze a kardiovaskulární problémy. A za velkou součást ochrany před těmito potenciálně život ohrožujícími chorobami se považuje právě složení jídelníčku.

Není pozadí jako pozadí

Suma sumárum, dieta je velmi důležitá, pokud jde o hubnutí, protože účinek cvičení se vyruší v momentě, kdy se přestanete starat o to, co konzumujete. Další věcí je, jak tělo, které se hýbe, vypadá. Bývá zpevněné a atraktivnější. Vezměte si třeba takový zadeček.

Při dřepech nebo i joggingu se krásně tvaruje, je sexy, kulatý a pevný. Naproti tomu, ten, kdo sice ukázkově jí, ale nic nedělá, ho má povislý a neatraktivní. Takže, co vyhraje? Dieta nebo cvičení? Přirovnejte si to ke slunci a měsíci. Bez jednoho i druhého by na světě nebyla rovnováha. Podobně to funguje právě i s jídlem a pohybem, akorát v trochu jiném poměru. Nezapomeňte na pravidlo 80/20.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat