Správná první pomoc při zlomenině

Rozpoznat zlomeninu bez rentgenu není až tak složité. Horší je to s poskytováním první pomoci, kde už lidé mnohdy tápou. Jaké jsou nejčastější příznaky zlomenin kostí a jak poskytnout základní ošetření?

Bolest

Tvrdí se, že naraženina bolí více než zlomenina. Ujišťujeme vás, že i zlomenina bolí jako čert. V případě zlomeniny kosti však bolest neustává, naopak se může šířit do okolních tkání. Jde-li o zranění na některé z končetin, s největší pravděpodobností ji pacient nebude moci jakkoli zatížit. Neudrží těžší předměty nebo může mít problém s postavením se na nohy.

Otoky a modřiny

Zlomeniny jsou nejčastěji doprovázeny otoky a tvorbou hematomů, což ale může být příznakem i v případě pouhého naražení. Vlivem poškození vnitřní tkáně od podráždění úlomky kosti, nebo jejím prasknutím, však často dochází k postupnému zvětšování vzniklých modřin.

Sledujte zvláštnosti

Při zlomenině může dojít k hybnosti končetiny v místě, kde se za normálních okolností nevyskytuje. Sledujte také nejrůznější deformity postiženého místa. Zlomená končetina může být také výrazně bledší a chladnější než její okolí. Taková situace nastává v případě porušení nervů a citlivých tkání, ale také v případě zhoršeného krevního oběhu.

Jak pomoci?

Nejdůležitější je samozřejmě dostat postiženého co nejdříve k lékaři. Pokud rána krvácí, pomocí tlakového obvazu zastavte krvácení a volejte záchrannou službu. Jestliže však není situace příliš vážná a pacientovi nejde o život, poradíte si pro začátek sami.

Podstatné je končetinou hýbat skutečně minimálně. Nesnažte se ji jakkoli natahovat a zamezte jejímu namáhání. Je vhodné držet končetinu ve zvýšené poloze a postižené místo chladit.

Nesnažte se končetinu nijak znehybňovat. K připevnění dlahy přistupujeme pouze tehdy, potřebujeme-li nutně postiženého přemístit. V takovém případě znehybníme kloub nad i pod zlomeninou pomocí měkce podložené dlahy.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/first-aid/broken-bones, https://www.rchsd.org/health-articles/first-aid-broken-bones/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat