Naučte se správně uchovávat nasbírané bylinky

Těžce nasbírané bylinky by byla škoda neuchovat na zimní období, kdy je naše strava chudá na vitaminy a zdraví prospěšné potraviny. Přinášíme vám několik tipů, jak bezpečně uchovat byliny tak, aby si zachovaly skvělou chuť i léčebné účinky.

Usušte je

Nejjednodušší a nejpoužívanější variantou, jakou lze bylinky uchovat, je jejich usušení. Nevýhoda je však v tom, že při této možnosti ztrácí rostlina částečně svoji sílu. Bylinky by se měly sušit zavěšené na suchém místě nebo na rovném, vzdušném povrchu. Pro tento účel se skvěle hodí sušák na prádlo a kus staré záclony nebo jiné, řídké a prodyšné látky. Bylinky rozložte tak, aby měly dostatek prostoru a nehrozilo napadení plísní. Jakmile je bylina suchá a začne šustit, drhnutím sejmeme ze stonků všechny lístky, ty poté sesypeme do nádob, které dobře těsní a takto uchováváme na tmavém a suchém místě. Sušené bylinky nám takto vydrží celý rok.

Zamrazte je

Další možností je mražení. Umyté bylinky pokrájíme na drobné kousky, případně je rozmixujeme a vložíme do nádob, Pro tento účel jsou ideální tvořítka na ledové kostky, která umožní zamrazit byliny po menších částech, tudíž budete moci odebírat jen takové množství, které skutečně potřebujete. Po naplnění tvořítka zabalte do potravinové fólie nebo sáčku, aby je mráz nezbavil chuti. Bylinky nemusíte zalévat vodou, zůstanou pak krásně sypké. Mražení je vhodné zejména tehdy, chcete-li zachovat plné aroma například kopru, pažitky nebo medvědího česneku.

Naložte je

Velmi zajímavou, chutnou, a dokonce i pěknou možností je naložení bylin do oleje či octa. Obě tyto tekutiny mají schopnost konzervace a hlavní výhodou nakládání je především to, že aroma ani léčivé účinky bylin nikam nezmizí. Pouze se vylouhují do oleje či octa, tudíž získáte úžasnou surovinu k dochucování jídel. Příprava je velmi jednoduchá. Do čistých lahví vložte nasekané nebo i celé stonky bylin a až po hrdlo zalijte octem nebo olejem. Jednou denně lahev protřepejte. Uchovávejte v chladu a temnu. Naložené bylinky jsou i velmi pěknou dekorací. Protože ale světlo a pokojová teplota není příliš vyhovující, nedoporučujeme poté bylinky ke konzumaci.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/your-guide-to-storing-fresh-herbs-in-the-fridge-231412, https://www.growveg.com/guides/how-to-preserve-and-store-your-homegrown-herbs/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat