I malé omezení soli výrazně zlepší zdraví

Průměrný člověk na Západě denně pozře asi deset gramů soli, přičemž konzumovat by se mělo maximálně pět gramů soli denně. Z nových výzkumů ale vyplývá, že pokud člověk omezí příjem soli, byť o malé množství, výrazně se zlepší zdraví jeho oběhové soustavy a sníží riziko předčasného úmrtí. Omezení příjmu soli je tedy účinné, i když se jedná o nepatrný rozdíl.

Vztah mezi množstvím soli a zdravotními riziky není lineární. Neplatí tedy, že s každým gramem navíc se riziko zvýší o stejná procenta.

„Takže poselství tohoto výzkumu je jasné. Omezení příjmu soli zachraňuje životy. Postupné omezení příjmu soli v celé populaci je dosažitelná, dostupná a účinná strategie v prevenci onemocnění oběhové soustavy a předčasného úmrtí na celém světě. I malé omezení příjmu soli bude mít obrovský vliv na zdraví lidí,“ tvrdí autoři, jejichž závěry publikovala Světová zdravotnická organizace.

Jak poznat, že bychom se vážně měli zamyslet nad tím, kolik soli jíme, a rychle její dávku snížit?

Nemůžeme sundat prstýnky

Kvůli soli zadržuje naše tělo vodu, a tak dochází k nejrůznějším otokům. Velmi často se stává, že nemůžeme navléct či sundat prstýnek. To není tím, že jsme přibrali, ale tím, že se naše prstíky proměnily ve válečky kvůli vodě, respektive soli.

Máme sucho v ústech

Říká se, že po slaných pokrmech má člověk žízeň. To je sice pravda, ale jak stárneme, klesá naše schopnost opravdu akutní žízeň cítit (když už jsme žízniví, obvykle je to jasná známka dehydratace). A tak se může stát, že se sice žíznivě necítíme, ale naše tělo začíná s dehydratací kvůli soli bojovat. Může proto vyslat rychlý signál v podobě sucha v ústech – zkrátka se snaží požádat o trochu (tedy o trochu víc) vody.

Bolí nás hlava

Potýkáte se často s bolestí hlavy? Možná za to může vaše láska například k chipsům či uzeninám. Jako by tyto a podobné potraviny nebyly nezdravé už samy o sobě, ještě jsou plné soli. Britští vědci prokázali, že lidé, kteří překračují doporučenou denní dávku soli, trpí bolestmi hlavy až třikrát častěji než ti, kteří ji dodržují. A to už rozhodně není náhoda! Navíc existuje spojitost mezi bolestmi hlavy a vysokým krevním tlakem. A ten, jak už jsme říkali v úvodu, je nejčastější nemocí, za kterou může vysoký příjem soli stát.

Neustále odbíháme na toaletu

Myslíte, že jen nadměrný přísun tekutin stojí za tím, že se nám chce tak často „na malou“? Kdepak! Když budete konzumovat příliš slané pokrmy, budete na toaletu odbíhat zrovna tak často. Jak to? Sůl je pro vaše ledviny vážným nepřítelem, musejí kvůli ní pracovat víc než jindy, a tak máte neustále potřebu močit.

Nemůžeme se soustředit

Nadměrný příjem soli může také vyústit v poruchu soustředění, potíže s pamětí, sníženou schopností kreativního myšlení, zkrátka si sůl dokáže s naším mozkem pořádně pohrát. Dehydratace, kterou její konzumace způsobuje, totiž ovlivňuje naše „myslicí“ schopnosti. Některé studie pak také naznačují, že by mohla stát i za změnami nálad.

Zdroj: https://www.who.int/data/gho/indicator-metadata-registry/imr-details/3082, https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat