Opakované hladovky a omezení příjmu kalorií jsou lékem na chronická onemocnění

Chronická onemocnění oběhové soustavy, pohybového aparátu, diabetes či problémy s trávicím traktem jsou potíže, které trápí stále větší část populace. Předejít jim lze zdravým životním stylem a opakovanými hladovkami. Během nich se totiž posiluje imunitní systém a výrazně sníží počet zánětlivých látek v těle. K omezení zánětů přispívá také omezení příjmu kalorií. Záněty totiž vznikají při každém trávení. A čím více potravy musí tělo zpracovat, tím hůř.

„Všechny výzkumy zabývající se opakovanými hladovkami a omezením příjmu kalorií součinně uvádějí, že jednoduchá změna v jídelníčku má obrovský vliv na náš imunitní systém,“ tvrdí doktorka Yasmine Belkaidová z New Yorku.

Méně zánětů

Podle výzkumu, který publikoval odborný časopis Cell, během hladovky dochází ke snížení množství monocytů (typu bílých krvinek), které vyvolávají zánět v těle.

„Monocyty jsou buňky imunitního systému s vysokou zánětlivou reakcí, jimi vyvolaný zánět může vážně poškodit tkáň. Lidé v dnešní západní populaci mají v krvi stále více monocytů kvůli typu stravy, kterou konzumují,“ tvrdí profesorka Miriam Meradová.

Velký potenciál do budoucna

Samozřejmě, monocyty jsou přirozenou součástí imunitního systému a člověka chrání před vážnými infekcemi. Ale chronické záněty poškozují srdce, vyvolávají diabetes a můžou vyvolat také rakovinu.

„Když zvážíme, jak široké spektrum onemocnění je vyvoláno chronickým zánětem, a že se zvyšuje počet pacientů s těmito onemocněními, představuje hladovka velký potenciál ve výzkumu protizánětlivých účinků,“ míní doktor Stefan Jordan z Mount Sinai v New Yorku.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat