Dieta jeskynního člověka pomáhá zhubnout čtyři kila za měsíc při zachování pevného zdraví

Lidstvo zná desítky receptů na hubnutí. Mezi ně patří různé systémy stravování neboli diety. Ačkoli mnohdy velmi účinné, nejsou všechny zrovna zdraví prospěšné. Člověk může rychle zhubnout, ale jeho vnitřní orgány jsou přetíženy či přímo poškozovány. Velmi účinnou a rychlou metodou hubnutí je tzv. systém stravování jeskynního člověka. Stojí na střídání hladovky každý druhý den. Podle vědců z Rakouska lze takto zhubnout i čtyři kila za měsíc. Ale co je hlavní, celý organismus zůstává zdravý a bez poškození. Výhodou je, že den konzumace se člověk nemusí vůbec hlídat a nic počítat.

Pokusy s dobrovolníky prokázaly, že metoda pomáhá zhubnout v průměru mezi třemi až čtyřmi kilogramy za měsíc.

Jak to funguje?

Systém stojí na střídání hladovky a dne, kdy člověk může jíst cokoli. Ráno vstane a konzumuje dvanáct hodin, co má rád bez omezení a počítání energetické hodnoty. V sedm večer přestane jíst a jde spát. Následující den nejí vůbec nic – pije pouze čistou vodu – a jde opět spát. Třetí den po probuzení může začít opět jíst a jí znova dvanáct hodin. A tak dokola. Takže systém se ustálí na dvanácti hodinách konzumace a trávení střídaných šestatřiceti hodinami hladovky. Podle vědců tak nějak žili pravěcí lidé.

Pro a proti

Při tomto systému stravování je v těle snížená míra zánětů, stabilní silný imunitní systém a vyrovnaná hladina glukózy a cholesterolu v krvi. Podle vědců ze Štýrského Hradce to platí i po šesti měsících dodržování této stravy, na níž lze za tuto dobu zhubnout kolem dvaceti kilogramů tuku. „Proč přesně toto omezení kalorií a hladovění vyvolá tolik pozitivních účinků, ještě plně nechápeme. Elegantní věcí na této metodě ale je, že nevyžaduje od člověka, aby si počítal kalorie a vybíral jídla, prostě jeden den nekonzumuje vůbec nic,“ tvrdí profesor Thomas Pieber z Lékařské univerzity ve Štýrském Hradci.

„Důvodem účinnosti této metody může být evoluční biologie. Naše fyziologie si rozumí s etapami hladovění, které následují nadbytky jídla,“ tvrdí profesor Frank Madeo. Podle něho pravěcí lidé měli pár dní hojnost díky úspěšnému lovu. Pak zase přišly dny hladovky.

Sami autoři ale varují, že systém určitě není univerzálním receptem a nehodí se pro lidi, kteří tvrdě fyzicky pracují a jimž by hladovění mohlo činit při práci potíže.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat