Červené víno podporuje střevní mikroflóru, bílé víno a pivo nikoliv

Milovníci červeného vína se můžou ze své skleničky tohoto nápoje opět o něco víc radovat. Poté, co bylo prokázáno, že víno vyrobené z modrých odrůd révy vinné obsahuje mocný antioxidant resveratrol, který chrání před stárnutím, chorobami srdce i některými typy rakoviny, zjistili vědci z Londýnské univerzity, že také prospívá střevním bakteriím. A z mikrobiomu ve střevech je dnes velké téma, protože je jedním z největších pilířů zdraví.

Kdo má zdravá střeva a v nich zdravou a silnou mikroflóru, ten má vyhráno. Nejenže má normální postavu bez zbytečných tukových polštářů, ale celkově je v lepší kondici, má zdravější srdce a cévy, mozek a silnější imunitní systém. A právě červené víno podporuje střevní mikroflóru. Sklenka každý večer zajistí jeho ideální druhovou i početní skladbu.

Bohužel milovníci bílého vína a piva se radovat nemůžou, jejich oblíbený nápoj pozitivní vliv na střevní mikroflóru nemá.

Za všechno mohou slupky

Podle vědců z Londýnské univerzity je červené víno tak zdravé díky výrobnímu procesu. Zatímco u bílých vín se lisuje a používá pouze šťáva (mošt) a slupky se hned odstraňují, při výrobě červených vín se nechávají v moštu kvasit i slupky. A právě z nich se do nápoje dostává nejen barvivo, ale také polyfenol resveratrol. Mimochodem ona samotná barviva jsou mocnými antioxidanty. Čili červené víno díky slupkám obsahuje více polyfenolů než víno bílé. A právě polyfenoly zajišťují bohatou a zdravou střevní mikroflóru.

Oranžová vína

Samostatnou kapitolou jsou vína oranžová, která se vyrábějí z bílých odrůd ale metodou výroby červených vín. Tedy nechávají se nakvasit i se slupkami. Je tak možné, že i toto víno má podobné zdravotní účinky jako víno červené. Tím se ale zatím žádná studie nezabývala, protože oranžové víno patří ke specialitě, kterou konzumuje velmi málo lidí a v omezeném množství.

Růžová vína

Zároveň také platí, že klarety a růžová vína, která se vyrábějí podobně jako vína bílá, ale z modrých odrůd révy vinné, mají stejné účinky jako víno bílé. Tedy mikroflóře neprospívají, protože obsahují minimum polyfenolů. Opět je však nutné dodat, že je to pouze domněnka, která nebyla potvrzena vědeckými výzkumy.

Správné množství

„Tato studie dokazuje, že střídmá pravidelná konzumace červeného vína souvisí s vyšší druhovou různorodostí bakterií ve střevech a lepším zdravím střev. Když si někdo dnes má vybrat alkoholický nápoj, pak by měl určitě volit červené víno,“ tvrdí doktorka Caroline Le Royová z Londýnské univerzity.

Milovníci červeného vína, kteří tohoto moku ale vypijí více než dvě deci denně, nemůžou svou nadměrnou konzumaci obhajovat prospěšností pro střevní mikroflóru. Protože víno obsahuje také toxin etanol, který ve vyšší míře střevní mikroflóru poškozuje.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat