Malé množství alkoholu denně zlepšuje metabolismus glukózy a je prevencí diabetu 2. typu

Alkohol zvyšuje riziko rozvoje diabetu, zhoršuje metabolismus glukózy a přispívá k obezitě. Ale platí to jen v případě, že ho člověk konzumuje nárazově velké množství nebo denně více než 2,5 jednotky – tedy půllitr piva či dvě deci vína. Podle čínských vědců ale v tomto množství etanol metabolismus glukózy zlepšuje a může tak být prevencí diabetu typu 2. A podle nich dokonce osobám s diabetem typu 2 malé množství piva či vína denně prospívá k lepšímu řízení metabolismu glukózy a tuků.

Jenže platí to opravdu jen při pravidelné střídmé konzumaci, kterou člověk nikdy nepřekračuje. Což je v evropské kultuře téměř nerealistické. Krom hrstky abstinentů Evropané pijí alkoholu nárazově mnoho, hlavně o víkendech, nebo více než doporučené množství (maximálně půllitr piva či dvě deci vína denně).

Pivo a víno

Čínští vědci analýzou deseti na sobě nezávislých studií prokázali, že právě množství etanolu odpovídající dvěma decilitrům vína či půllitru piva působí příznivě na metabolismus krevní glukózy takovým způsobem, že snižuje riziko rozvoje diabetu typu 2. A prospívá prý i osobám, které už diabetes typu 2 mají. Lékaři přitom všem osobám s diabetem důrazně doporučují zcela abstinovat.

Studie čínských vědců však nabízí možné vysvětlení, proč jsou na tom zdravotně lépe ti Evropané, kteří si při jídle dají jedno pivo či dvě deci vína, než ti, kteří abstinují.

A jak to funguje?

„Závěry této metaanalýzy dokazují pozitivní účinek alkoholu na metabolismus glukózy a tuků u lidí s diabetem typu 2,“ uvedl doktor Jü-ling Čchen na konferenci v Barceloně.

Jeho studii však oponuje řada expertů z celého světa, podle nichž dlouhodobě vychází ze všech výzkumů jediný závěr, že nejlepší prevencí diabetu je abstinence a že osoby s diabetem typu 2 prospívají nejlépe, když nekonzumují žádný alkohol.

Na životním stylu opravdu záleží

Přestože diabetem 2. typu trpí v české populaci bezmála 800 tisíc lidí, pozitivní je fakt, že průběh onemocnění může být zpočátku velmi mírný. Následky tak lze při dodržení několika zásad tišit. Základem léčby je vyvážené stravování a dodržování diabetické diety. Cukrovkáři by se tak měli vyvarovat především průmyslově zpracovaných potravin s přidaným cukrem, bílé mouky a smažených pokrmů.

Tyto kroky jim společně se zařazením pravidelného pohybu mohou napomoci zredukovat váhu, která vede u mnoha lidí také ke snížení hladiny cukru v krvi. Po konzultaci s lékařem lze samozřejmě užívat i léky, které zlepšují přirozené uvolňování inzulinu a citlivost tkání.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat