Dezinfekční gel na ruce je méně účinný než mýdlo a teplá voda

Dezinfekční gel byl vyvinut primárně pro účely zdravotníků, kteří si jím sterilizují ruce. Jenže podle japonských vědců tyto přípravky, které běžně používají i lidé během dne v práci či při cestování, nezabíjejí virus chřipky. Vědci z Kjóta prokázali, že virus přežívá až čtyři minuty neustálého roztírání gelu na rukách. A to i v případě, že obsahuje alkohol a nejsilnější antibakteriální přípravky. Přitom obyčejné mýdlo a teplá voda jsou v boji s virem nejúčinnější.

Mikrobiologové z Univerzity kjótské prefektury prokázali, že žádná gelová dezinfekce rukou užívaná v nemocnicích nedokáže zničit okamžitě virus chřipky, který se na ruce dostane s kousky hlenu. Tedy když infikovaný člověk kýchne nebo zakašle a šíří kolem sebe kapénky s virem.

„Ani dvě minuty máčení rukou do dezinfekce obsahující alkohol virus nezabily. K jeho totální destrukci došlo až po čtyřech minutách. Ale mytí rukou mýdlem a teplou vodou dokázalo virus zničit po třiceti vteřinách,“ tvrdí autoři z Univerzity kjótské prefektury.

Pomocník, nebo zbytečnost?

„Nemáme žádné vědecké důkazy o tom, že antibakteriální mycí gely jsou lepší. Některé výzkumy naznačují, že látky obsažené v těchto gelech napáchají více škody než užitku,“ tvrdí Janet Woodcock, šéfka Centra pro hodnocení a výzkum léčiv při americkém Úřadu pro potraviny a léčiva (FDA).

Prodej obyčejného tuhého mýdla v posledních letech poklesl, zatímco prodej tekutých antibakteriálních gelů roste. Cena je nesrovnatelná a podle odborníků lidé vyhazují zbytečně peníze.

Zdroj: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-issues-final-rule-safety-and-effectiveness-antibacterial-soaps, https://www.kyoto-u.ac.jp/en/research, https://journals.asm.org/doi/10.1128/mSphere.00474-19






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat