Hrst ořechů denně spálí tukové polštáře

Nahrazením nezdravých potravin hrstí ořechů každý den můžou lidé výrazně zhubnout. Nenasycené mastné kyseliny a další biologicky aktivní látky z ořechů vyvolávají odbourávání tuků. Lidé tak můžou zhubnout i několik kilogramů.

Vyplývá to ze sledování tří set tisíc osob po dobu dvaceti let. Většina sledovaných byli lidé středního věku. Ti, kteří místo chipsů a čokolády mlsali ořechy, nejenže nepřibírali na váze, ale mnohým se po náhradě tradičních laskomin ořechovou směsí podařilo zhubnout.

Ačkoli se ořechy většinou nedoporučují při redukční dietě, protože jsou bohaté na energii, je tato vázána v nenasycených mastných kyselinách, které v těle – v malé míře – podporují odbourávání tuků. Navíc ořechy obsahují řadu vitaminů, minerálů a vlákninu.

Zdravé mlsání

Osoby, které nahradí nezdravé mlsání za ořechy a začnou sportovat, zhubnou za rok i několik kilogramů. A jaké druhy ořechů jsou nejvhodnější?

Vlašské ořechy

Jádra vlašských ořechů mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují mnoho minerálních látek, jako například vápník, fosfor a železo, ze stopových prvků jód a měď. Díky nízkému obsahu sodíku jsou vhodné pro lidi trpící onemocnění ledvin, dnou a problémy s krevním oběhem.

Vlašské ořechy příznivě ovlivňují stresové hladiny, posílí zdraví srdce a přispívají ke snížení rizika diabetu.

Lískové ořechy

Oblíbené „lískáče“ jsou mimořádně bohaté na nenasycené mastné kyseliny, obsahují velký podíl bílkovin (20 %), vitamin B1 a B2 (více než vlašské ořechy) a vitamin C (30–50 mg na 100 g). Z minerálních látek vynikají obsahem železa, vápníku, draslíku a fosforu.

Lískové ořechy jsou skvělé na zlepšení paměti a podporují koncentraci. Dále posílí kosti a srdce, přispívají ke snížení špatného LDL cholesterolu. Strouhané lískové oříšky smíchané s medem se doporučují při léčbě kašle.

Mandle

Mandle, podporují kondici srdce, dodávají energii a posilují kosti. Mají velmi pozitivní vliv na hubnutí! Pozor si však dávejte na množství, u oříšků všeobecně platí, že méně je někdy více.

Zdroj: https://www.health.harvard.edu/heart-health/why-walnuts-may-help-with-weight loss, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6013998/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat