Strava bohatá na ovoce, zeleninu a ryby omezí symptomy deprese již za tři týdny

Strava bohatá na ovoce, zeleninu, ryby a libové bílé maso je stejně účinná při léčbě depresivních symptomů jako léky na depresi. Podle australských odborníků je právě strava příliš bohatá na jednoduché sacharidy a tuky, ale chudá na esenciální živiny jednou z možných příčin rozvoje tohoto psychického onemocnění. Zlepšení jídelníčku může mírnou depresi vyřešit v řádu tří týdnů, což je stejně rychle jako většina antidepresiv.

Strava bohatá na vitaminy, minerály, antioxidanty a další cenné látky vyživuje řádně mozek a snižuje míru zánětů v něm, takže začnou odeznívat depresivní symptomy související s podvýživou mozku a záněty v nervové tkáni. Vyplývá to z experimentální studie vědců z Macquarie University.

Zdravá strava pro psychickou pohodu

Na počátku studie pokusné osoby s vážnou depresí (léčené antidepresivy) v testu depresivních symptomů dosahovaly hodnot sedm a více na škále do deseti. A všechny se stravovaly jídly bohatými na sacharidy a tuky, které byly převážně silně zpracované potravinářským průmyslem, takže obsahovaly řadu aditiv a konzervantů.

Po třítýdenním režimu na novém jídelníčku, který byl bohatý na ovoce, zeleninu, ryby a bílé maso, se depresivní symptomy snížily o padesát procent. Zatímco u kontrolní skupiny na původní stravě zůstaly symptomy beze změny.

„Tyto objevy podporují důkazy jiných výzkumů, že i mírné změny ve stravě jsou velmi podstatné při léčbě symptomů deprese,“ tvrdí doktorka Heather Francisová z Macquarie University.

Podzimní počasí k depresím často přispívá, jak se vyhnout podzimním splínům?

Pravidelný pohyb

Pokud máte sedavé zaměstnání, měl by pro vás pravidelný pohyb znamenat každodenní rutinu. Nikdo po vás ale nechce, abyste se každý den dřeli v posilovně, je i spousta příjemnějších aktivit, například procházka parkem o samotě, plavání či jízda na kole. Případně co takhle přihlásit se na nějaký taneční kurz? Hudba a pohyb si jdou ruku v ruce.

Odstraňte ze svého života „energetické vysavače“

Ruku na srdce – schválně, kolik máte ve svém okolí lidí, kteří z vás jen vysávají energii? Kteří vám jen hrnou na hlavu svoje starosti a problémy, zkrátka umějí zavolat, jen když něco potřebují, ale nikdy vám nezavolají třeba jen tak, jak se máte? Až se nad počtem těchto lidí ve svém okolí opravdu zamyslíte, možná se až vyděsíte, kolik jich je. Tím vás nenabádáme, abyste se vzdali všech svým přátel a známých, ale nezapomínejte, že za s nimi strávený čas platíte tu nejvyšší daň. A to je váš životní čas a spousta energie, kterou můžete věnovat své rodině, partnerovi nebo třeba i novému projektu v práci. Naučte se být tak trošku sobci a příště dobře zvažujte komu propůjčíte své uši a podáte pomocnou ruku!

Začněte psát deník

Možná vám to bude znít dětinsky, ale spousta úspěšných lidí si opravdu píše deník. Nikdo vás nenutí zapisovat si tam poctivě každý den, můžete si určit vlastní pravidla, například týdenní záznam. Do deníku si zapisujte vše dobré, co vás potkalo, čeho jste v poslední době dosáhli a nezapomínejte si psát i přání. Na přání si můžete vyhradit oddělené stránky, které si budete moct kdykoli prohlédnout, a nějaký sen čas od času také uskutečnit. Co je psáno to je dáno!

Nepodceňujte spánek

Velkou část našeho života jednoduše prospíme. Někteří považují spánek za ztrátu času, ale ve spánku naše tělo regeneruje a sbírá síly do nového dne. Každý z nás má svoji délku spánku, některým stačí pár hodin, někteří potřebují více spánku. I doba spánku vypovídá o našem zdravotním stavu. Pokud spíte opravdu dlouho, není něco v pořádku s vaším tělem, mohou mu chybět důležité živiny a tělo vás nutí více odpočívat, abyste si nevyčerpali veškeré síly.

Dospělý člověk by měl spát okolo 7 hodin, výkyvy plus, minus jedna hodina jsou ještě v pořádku. Větší výkyv může znamenat mnohem vážnější problém, který je třeba řešit.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat