Lidé s nadváhou mají tuk i v plicích

Lidé s nadváhou a samozřejmě i ti s obezitou mají tuk v plicích. Tvrdí to australští vědci, kteří jako první prokázali přítomnost tuku v dýchacím orgánu. Podle nich to vysvětluje, proč lidé s nadváhou a obezitou častěji trpí astmatem. Je tak docela dost dobře možné, že lidé, kteří začnou aktivně sportovat a zhubnou na normální postavu, se astmatických symptomů zbaví.

Vědci z Perthu prokázali přítomnost tukové tkáně v dýchacích cestách, čím vyšší měl jedinec BMI, tím více tuku v nich pak bylo. Přitom tuk mění normální funkci dýchacích cest a způsobuje záněty plic.

„Nadváha a obezita souvisejí s astmatem a zhoršováním symptomů astmatu… Zjistili jsme, že se nadbytečný tuk hromadí také přímo v dýchacích cestách, kde zabírá prostor a zdá se, že zvyšuje také míru zánětů v plicích. Myslíme si, že dochází k zesílení stěny dýchacích cest a zúžený prostoru pro průchod vzduchu, což přinejmenším vysvětluje zhoršení symptomů astmatu,“ tvrdí doktor Peter Noble z University of Western Australia v Perthu.

Máte jen nadváhu, nebo už jste obézní? Rozdíl je menší, než si myslíte!

Jak jsem na tom?

K posouzení tělesné stavby člověka se mezinárodně používá index tělesné hmotnosti, obvykle označovaný zkratkou BMI (z angl. Body Mass Index).

„BMI vychází z poměru hmotnosti a druhé mocniny výšky a výsledek se porovnává se statistickými tabulkami pro daný věk a pohlaví. Díky výpočtu BMI zjistíte, zda je vaše váha v normě nebo zda trpíte nadváhou či podvýživou,“ vysvětluje výživová specialistka Susan Bowerman.

Jak BMI vypočítat? Jednoduše vydělíte svou hmotnost (v kilogramech) druhou mocninou své výšky (v metrech). Tedy například žena, která váží 65 kilogramů a měří 1,7 metru, má BMI rovný 22,5. Pokud se vám nebude chtít BMI počítat „ručně“, najdete na internetu najdete on-line kalkulačky. A co hodnota BMI znamená?

  • méně než 16,5: těžká podvýživa
  • 16,5–18,5: podváha
  • 18,5–25: normální (zdravá) váha
  • 25–30: nadváha
  • 30–35: obezita I. stupně
  • 35–40: obezita II. stupně
  • více než 40: obezita III. stupně (též morbidní obezita)

Jak ven z bludného kruhu

Máte vysoké BMI? Sáhněte si sami do svědomí, jak vypadá váš běžný talíř. Jak často jíte těžkou českou kuchyni, bílé pečivo, knedlíky, smažená jídla nebo tučná masa? Taková jídla by měla být umístěna na okraji našich stravovacích návyků a měli bychom si je dopřát jen výjimečně.

„Naopak si dopřejte dostatek sezónního čerstvého ovoce a zeleniny, rýži, luštěniny, semínka, ořechy, ryby a bílé maso. Inspirací vám může být středomořská kuchyně, která je krásně barevná a bohatá na rozmanité ingredience,“ říká Susan.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat