Mozek se ve spánku zbavuje toxických bílkovin, které souvisejí s rozvojem demence

Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je nezbytný pro celkové zdraví a dobrou kondici do vysokého věku. A o mozku to platí dvojnásob. Pro něj je spánek naprosto nezbytný, protože se během něj zbavuje toxických bílkovinných usazenin, které souvisejí s rozvojem demence. Mozek se během hluboké fáze spánku doslova proplachuje vlnami mozkomíšního moku.

Margaret Thatcher prý spávala jen pět hodin, konec jejího života ale poznamenala právě demence. A podle vědců z Bostonu to může souviset právě s krátkým spánkem. Mozek totiž potřebuje dost času, aby neurony od nánosů bílkovin zbavil.

Neurologové z Bostonské univerzity zjistili, že se během spánku do mozku ve dvacetivteřinových intervalech vlévají vlny mozkomíšního moku. Tato tekutina vyplavuje toxiny a chrání mozek před rozvojem demence. Vyplavené látky jsou pak cévní soustavou odváděny do ledvin a vylučovány, případně zničeny v játrech.

„Vůbec jsme netušili, že se něco takového děje,“ přiznala profesorka Laura Lewis z Bostonské univerzity, jejíž výzkum publikoval odborný časopis Science.

Pulzní vlny mozkomíšního moku souvisejí s delta vlnami, do nichž se mozek dostává během velmi hluboké fáze spánku. U osob, které nespí dostatečně, se tato fáze nedostavuje nebo v dost dlouhém časovém úseku. Přitom se ví, že osoby s Alzheimerovou chorobou mají slabší delta vlny a jejich mozek se do této fáze dostává méně často.

Nemůžete večer usnou? Máme pro vás pár tipů, jak můžete celý proces urychlit.

A jak dlouho se vůbec usíná? Většina lidí uvádí, že se jedná přibližně o 10–20 minut. (Toto období je známé jako latence spánku.) Na druhou stranu se najdou tací, kteří hodiny proleží v posteli, avšak „nezaberou“. Patříte k nim?

Teplá sprcha

Teplá sprcha před spaním může uvolnit svaly i mysl, což vytváří ideální podmínky pro usnutí. Už jste to zkoušeli?

Chlad

Pokud udržujete svůj pokoj relativně chladný, budete se chtít zachumlat do přikrývek a polštářů. Tento „úkryt“ prý podle vědců také urychluje usínání.

Esenciální olej z levandule

Levandule pomáhá uvolnit nervy a snižuje krevní tlak. To může přispět k podpoře dobrého spánku. Stačí použít difuzér, nebo pár kapek esenciálního oleje aplikovat na svůj polštář.

Ponor do studené vody

Ponoření tváře do studené vody na dobu 30 sekund vede k nedobrovolnému jevu nazývanému reflexní potápění savců. Ten pomáhá stabilizovat srdeční frekvenci a regulovat krevní tlak. Zmíněný úkon taktéž usnadňuje usínání.

Omezení kofeinu

Vyhněte se kávě a čaji ve druhé polovině dne, protože tyto kofeinové nápoje mohou váš organismus podporovat v akci po delší dobu. Usínání je pak problematické.

Žádná elektronika

Smartphony a počítače, stejně jako televize, mohou udržovat mozek stimulovaný a aktivní, zatímco jasná světla ho nutí k přemýšlení. To je dobře, ovšem pokud jsou tak tři hodiny odpoledne, ne ráno. Proto razte heslo, že elektronika do ložnice nepatří!

Správná doba

Vyhýbejte se tomu, abyste se dostali do postele dřív, než jste skutečně unavení. Odborníci to doporučují proto, že jedině tak si vaše tělo propojí fyzický prostor lůžka se spaním.

Poslech hudby i meditace

K rychlejšímu usínání napomáhá i uklidňující hudba, která zbavuje mysl vnějších myšlenek. Vhodné je také zakrývání hodin, meditace či jeden takový méně obvyklý tip. Až si lehnete do postele, zformujte rty do kroužku a představujte si, že nafukujete balonek. Tato technika je prý neméně účinná.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat