Oči a vánoční zvyky: Nebezpečné jsou prskavky, lití olova, smažení kapra i ohňostroje

Vánoce v České republice slaví téměř každý a většina z nás dodržuje také vánoční zvyky. K těm nejčastějším patří zdobení vánočního stromku, tradiční štědrovečerní večeře či lití olova. Řada zvyků a tradic ale může být nebezpečná také pro náš zrak. Navíc se také blíží konec roku ke kterému neodmyslitelně patří velkolepé ohňostroje. Na co byste si měli dávat pozor a ochránit tak vaše oči?

Vánoční stromeček

K oblíbeným vánočním zvykům patří společné zdobení vánočního stromku. Zhruba v polovině domácností na něm nechybí svíčky a prskavky. Právě prskavky ale mohou být pro zrak nebezpečné. „Oko popálené od prskavky se většinou zahojí bez trvalých následků. Pokud je však popálenina hlubší a zasáhne střed rohovky, může mít za následek trvalé zhoršení zraku. Naopak ostré světlo, které střed prskavky vydává, by pro zrak nijak škodlivé být nemělo. Prskavka je totiž primárně vyráběna právě k tomu, aby se na ni lidé dívali. Vždy je ale důležité dodržovat takovou vzdálenost, aby oko nebylo zasaženo odlétávajícími jiskrami,“ doporučil Pavel Stodůlka, přednosta oční kliniky.

Smažení a lití olova

Ohrozit zrak mohou i další vánoční kratochvíle, například lití olova nebo smažení vánočního kapra. Při jakékoli manipulaci se žhavými hmotami, které mohou prskat, je dobré dbát na ochranné pomůcky. Už třeba pouhé přimhouření očí může snížit riziko toho, aby se do nich rozpálený olej dostal. Nejlepším řešením je ochrana očí brýlemi. V případě smažení vánočního kapra nebo lití olova dobře poslouží jakékoli brýle, jejichž sklo zabrání zasažení očí, vhodné jsou tak dioptrické i případně sluneční nebo ochranné brýle z dílny.

Velkolepý ohňostroj

Každý rok se v Česku během silvestrovské noci zraní několik set lidí při odpalování ohňostroje a petard. Nejčastěji dochází ke zraněním rukou a prstů, ve statistikách se ale hned na další příčce pravidelně umisťují hlava a oči. „Při odpalování rachejtlí je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pokyny uvedené na dané pyrotechnice a zdravý selský rozum. Důležité je dodržovat správnou vzdálenost při odpalování, nedívat se zblízka do rachejtle a být obezřetný při padání popela. Pyrotechnika je nebezpečná zejména vysokou teplotou. I nepatrné odlétávající jiskry mohou oko závažně poranit. Nemalé nebezpečí také souvisí s vysokou rychlostí rachejtle. Když do oka narazí přímo, bývá záchrana oka velmi komplikovaná, často i nemožná,“ varuje odborník Pavel Stodůlka.

Nebezpečí však hrozí i při správném zacházení. „Rozžhavený popílek může spadnout do oka a popálit ho. Popel kromě kůže na očním víčku může popálit spojivku či rohovku. Právě popálení rohovky patří k těm nejhorším, způsobit může i trvalé oční vady, v krajním případě slepotu. S popálením je samozřejmě spojena velmi nepříjemná bolest,“ dodává Pavel Stodůlka.

Vedle žhavého popela ohrožuje zrak diváků světelných show také štiplavý kouř. „Kouř z pyrotechniky je velmi agresivní, oči potom mohou pálit a být červené. Ulevit od pálení a zarudnutí očí mohou umělé slzy. Ty jsou rychlou pomocí i v případě, že se do oka dostane popel nebo malý úlomek z rachejtle. Pokud dojde ke zranění oka, je vždy nejlepší co nejdříve vyhledat očního lékaře,“ doporučil Pavel Stodůlka.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat