Každodenní konzumace alkoholu zmenšuje mozek

Konzumace do osmi gramů etanolu denně je podle lékařů pro zdraví člověka bezpečná. Podle kardiologů dokonce prospěšná. Jiný pohled mají onkologové, protože etanol je karcinogen v jakémkoli množství, ačkoli při malém je riziko rovno téměř nule. Nicméně i lidé, kteří konzumují alkohol střídmě, leč denně, mají starší mozek než jejich abstinující vrstevníci. To stejné platí o kouření cigaret. A logicky čím více člověk denně vypije a vykouří, tím se mu mozek smršťuje rychleji.

Právě smršťování mozkové hmoty je projevem jeho stárnutí. Vědci z Kalifornie provedli analýzu mozku 11 600 Britů ve věku pětačtyřicet až jednaosmdesát let. A vztáhli velikost jejich mozku k jejich konzumaci alkoholu a kouření cigaret.

Z analýzy je patrné, že dvě stejně staré osoby, které se ale liší v konzumaci alkoholu či kouření cigaret, mají různě velké mozky. Člověk, který nepije a nekouří vůbec, má mozek větší, a tedy i mladší než stejně stará osoba, která kouří či pije případně obojí zároveň. Ovšem při střídmé konzumaci je mezi konzumentem a abstinentem rozdíl malý. Přesto nikoli zanedbatelný.

Škodlivé je i střídmé popíjení

Výzkum naznačuje, že i střídmé každodenní pití má po mnoha letech negativní vliv na kognitivní funkce. To sice výzkum zcela jasně neprokázal, ví se ale, že rychlost smršťování mozku s věkem ovlivňuje paměť, myšlení, rozhodování a další kognitivní funkce.

„Zjistili jsme, že denní nebo téměř denní konzumace tabáku a alkoholu v obou případech znatelně souvisí se zvýšením relativního věku mozku. Naše výsledky naznačují, že vlivy prostředí i genetiky souvisejí se strukturními změnami v mozku,“ tvrdí doktor Arthur Toga z Jihokalifornské univerzity.

Nebezpečné cigarety

Cigarety nepůsobí negativně jen na náš mozek to, že kouření způsobuje rakovinu, to vědí i malé děti. Co dalšího se ale ve vašem těle odehrává, když nemůžete odolat chuti si zapálit, to už ví jen málokdo. Kouření má také špatný vliv na na žaludek, kouř se tožiž nedostává jen do plic, ale částečně i do žaludku. Následkem toho kuřáky trápí časté bolesti žaludku, pálení žáhy a kouření nezřídka vede i ke vzniku žaludečních vředů. S kouřením jsou také úzce spjaté deprese, stárnutí kůže a v neposldní řadě hormonální nerovnováha. Tak co, máte ještě chuť zapálit si?






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat