Nedostatek spánku způsobuje nadváhu a oslabuje imunitu

Ještě o půlnoci bloumáte po bytě a hledáte v ledničce něco na zub? To se vám může vymstít v podobě kardiovaskulárních chorob, špatné paměti nebo hodně slabé imunity. Na co dalšího si zaděláváte, když pravidelně ponocujete?

Ačkoli drtivá většina lidí doporučení ohledně osmi prospaných hodin bezpečně zná, jen málokdo si ho bere k srdci. Jak jste na tom vy? Pokud máte ve zvyku ponocovat, asi byste se měli seznámit se všemi riziky, kterým pozdní bdělostí hrajete do karet. S čím by každá noční sova měla tak trochu počítat?

Paměť, jež má pořádné mezery

Během pyžamového odpočinku je sice mozek v klidovém režimu, nicméně to pořád ještě neznamená, že jen nečinně přihlíží. Snaží se totiž formulovat nová spojení mezi různými nervovými buňkami, jež pomáhají udržovat paměť v optimální kondici. Když mu je tento důležitý úkol znemožněn kupříkladu sledováním televize či doděláváním pracovních restů, zpravidla se hodně brzy „ozývají“ potíže s uchováváním informací, učením i koncentrací, přičemž dochází ke snížené reflexní aktivitě. Vážně tomu chcete jít naproti? Hrozeb je tu však víc…

Slabá imunita, která se jen stěží ubrání

Jeden týden. To je doba, která stačí k poškození imunitního systému, pokud každý den ulehnete na méně než šest hodin. Toto tvrzení pochází od britských vědců, kteří se domnívají, že spánková deprivace dokáže pozměnit složení buněk v organismu, kvůli čemuž se značně omezuje bojeschopnost s viry, bakteriemi a dalšími škodlivými patogeny. Také se podstatně prodlužuje rekonvalescence a zotavování se z nemocí, což také není žádná hitparáda.

Nadváha. Tu si zřejmě nepřejete

V případě, že trávíte v peřinách málo času, si zahráváte také s nechtěným nárůstem hmotnosti, jelikož pozdní aktivita může řádně rozbouřit hladinu hormonů. Mezi nimi jsou i leptin a ghrelin, jež ovlivňují apetit, stejně jako pocity hladu a samotného nasycení. Co myslíte, nevysvětluje tohle vaše půlnoční mlsání?

Trable se srdcem. Bez legrace

Věděli jste, že během noční relaxace v lůžkovinách tělo opravuje jeho „poškozené součástky“, jako jsou například cévy a tepny? To znamená, že zůstáváte-li pravidelně vzhůru do pozdních hodin, riskujete mimo jiné i kardiovaskulární choroby.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat