Správnou stravou proti nedostatku energie

Jaké jídlo nám dodá energii? Z dlouholetých výzkumů vyplývá, že především to, které obsahuje sacharidy. Poznejte tedy pravidla energetické stravy.

Jídlo je naším největším dodavatelem energie. Nejdůležitější pro tělo jsou sacharidy – cukr, fruktóza, cereálie, potraviny s vysokým obsahem škrobu jako jsou brambory, kukuřice a rýže a mléčné výrobky. Zvyšují koncentraci, výkonnost a sílu a přispívají k tomu, že se celkově cítíme dobře.

Špatná strava bere sílu

Naopak špatná strava vás může o sílu okrádat. Například typický poobědový útlum nevzniká jen proto, že jste toho k obědu snědli příliš mnoho, ale také proto, že jste při tom smíchali různé druhy sacharidů. Tím se vyplaví do těla příliš mnoho inzulinu a tělo upadá do stresu – energie putuje do tukových buněk a vy budete chtít spíš jen lenošit. Z toho důvodu se nedoporučují kombinace jako chléb s máslem, ovocný jogurt a müsli nebo pizza se sýrem. Lepší je vzít si chléb s tvrdým sýrem, vejce nebo šunku, müsli bez ovoce s mandlovým mlékem nebo tvarohem nebo pizza s mozzarelou. Ke kávě si místo dortíku dejte raději čokoládu nebo ovoce.

Jak vznikají alergie?

Bolesti břicha, křeče nebo bolesti hlavy jsou typické příznaky intolerance na jídlo. A třeba intolerance na fruktózu je stále častější. To proto, že se do potravin při jejich výrobě přidává vysoce koncentrovaná fruktóza, která je levnější, a navíc prodlužuje trvanlivost potravin. Hodně lidí se tak mylně domnívá, že trpí alergií na lepek. Na základě výzkumu také vyplynulo, že existuje zvýšené riziko srdečních onemocnění, pokud budete jíst bezlepkové alternativy, aniž byste museli.

Pravidlo jednoho sacharidu

U jídla je důležité si položit otázku: Co mi dodává energii? Jak se po jídle cítím? Pokud vyzkoušíte stravování podle pravidla jednoho sacharidu, bude pro vás snadné určit, co vám dělá dobře a co ne. Zkuste třeba sníst jen suché pečivo bez něčeho dalšího a po dvou hodinách uvidíte, jak vaše tělo reaguje.

Óda na čokoládu

Když má tělo na něco chuť, mělo by to i dostat. Znamená to totiž, že to potřebuje. Pokud trpíte na hypoglykemii, jste hubení a je vám často špatně, je pro vás třeba čokoláda nenahraditelná. Ale kousek čokolády, lžičku medu nebo kostku cukru si mohou dát všichni, kdo potřebují rychlý přísun energie. Samozřejmě hodně záleží na množství cukru, ale jeho úplným zavržením ničeho nedosáhnete. Navíc největší nebezpečí je ve skrytém cukru. Proto si raději dejte čokoládu a odpusťte si sladké nápoje nebo kečup.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat