Procesy probíhající v těle při zvýšené teplotě

Zvýšením teploty se naše tělo brání infekcím, které ho napadají a eliminuje množení virů a bakterií. My lidé ale míváme sklon teplotu za každou cenu regulovat, což v některých případech může být na škodu. Jiné je to v případě vysokých horeček, které mohou být nebezpečné, a dokonce i život ohrožující. Co se s naším tělem v takových chvílích děje?

37° – 38°

Zvýšená teplota není pro člověka nijak nebezpečná. Naopak je nápomocna v boji proti rozbíhající se chorobě. Jakmile tělo napadnou viry a bakterie, zaznamenají je bílkoviny, které o tom uvědomí náš mozek. Ten pak vyšle signál, že je potřeba zvýšit teplotu těla, aby se organismus mohl bakterií zbavit nebo alespoň zastavit jejich množení. Pokud však začneme srážet teplotu léky, zbytečně tím zatěžujeme játra a znemožňujeme tělu přirozeně bojovat proti nemoci a tím i posilovat imunitní systém.

38° – 39°

Pokud teplota přesahuje 38 °C, pacient se potí a stěžuje si na střídání horka a zimnice, pociťuje zřetelné přehřátí organismu, začíná být unavený. Tehdy je už třeba začít teplotu snižovat. Ke sražení teplot se využívají léky s paracetamolem, ibuprofenem nebo kyselinou acetylsalicylovou. Ať už si vyberete jakýkoli z těchto léků, nikdy je nekombinujte.

39° – 40°

Při teplotách nad 39 °C už je většině pacientů skutečně zle. Pociťují bolest svalů, šíje, střídání horka a chladu. Horečku je nutné srážet nejen pomocí léků, je také vhodné doplnit je o studené zábaly kotníků a zápěstí, případně i obklady na čelo pacienta. Pokud jsou však končetiny studené, zábaly neaplikujte. Voda také nesmí být ledová. Ideální je 25–30 °C.

40° – 42°

Při takto vysokých teplotách pacienti prožívají halucinace, trpí extrémními zimnicemi a návaly horka. Je zapotřebí podat léky a zábal provádět po celém těle. Ideální je položit pacienta do vlažné vody ve vaně. Ačkoli tento zážitek hraničí se zešílením, je to často jediná šance, jak alespoň dočasně snížit teplotu na únosnou hranici. Teplota nad 42 °C je pro člověka neúnosná a často smrtelná. Je tedy potřeba jednat rychle.

Ať už je teplota nízká nebo vysoká, je třeba doplňovat tekutiny, které také zamezují dalšímu přehřívání.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK331/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat