Rok konzumace středomořské stravy výrazně omezí stařeckou slabost

Středomořská strava má výrazně blahodárný vliv na skladbu střevní mikroflóry. Už rok na tomto jídelníčku vede k výraznému zlepšení nejen střevního mikrobiomu, což se druhotně promítne do mnoha aspektů zdravotního stavu. Po dvanácti měsících konzumace jídelníčku středomořských národů se u seniorů výrazně zlepší celková kondice a síla a také se zbystří paměť.

Tým vědců z několika zemí Evropy rok živil skupinu seniorů zdravými rostlinnými tuky, ovocem, zeleninou, obilovinami, luštěninami, rybami a drůbeží, druhá skupina dostávala tradiční západní stravu, na kterou byla zvyklá. Před započetím výzkumu a po jeho skončení byly všechny osoby vyšetřeny a testovány na paměť, autoři vyšetřovali také vzorky stolice.

Jedinci, kteří dodržovali středomořskou dietu nejpečlivěji, měli nejlepší výsledky v testech druhové pestrosti střevní mikroflóry. A srovnání s vyšetřením na počátku studie prokázalo, že u nich došlo k nejvýraznějšímu zlepšení ve smyslu úbytku negativních druhů bakterií. Ale výsledky testů kondice prokázaly, že se u nich také nejvíce zlepšila celková fyzická zdatnost, jako rychlost chůze a síla úchopu pěstí. Vyšetření krve prokázalo, že došlo také ke snížení zánětlivých látek C-kreatinu a interleukinu-17.

„Nejzásadnějším objevem naší studie bylo, jak silný byl vztah mezi zlepšením střevních bakterií a projevy stárnutí,“ tvrdí autoři.

Jak ji dostat na talíř

Říkáte si, že byste středomořskou stravu moc rádi vpustili do svého života, ale v českých podmínkách je to až příliš složité? Pak nám dovolte, abychom vás přesvědčili o opaku. Vůbec není nutné žít u Středozemního moře, abyste tento zdraví (a postavě) prospěšný styl mohli "adoptovat". Stačí pár malých změn v jídelníčku!

Začněte u základu české kuchyně – masa. Vepřové a hovězí (především to prorostlé) nahraďte co nejvíc kuřecím masem a rybami. Nemusíte kupovat nutně ryby mořské, i ty sladkovodní vašemu tělu prospějí mnohem víc než třeba vepřo-knedlo. Část přílohy pak vždy nahraďte zeleninovým salátem nebo luštěninami (ty ostatně patří k tradičním českým pokrmům, jen v posledních letech ustoupily do pozadí, což je rozhodně škoda).

Zapomeňte při vaření na sádlo, máslo nebo nejrůznější margaríny a nahraďte je olivovým olejem (jen pozor, nehodí se příliš na smažení, to pak sáhněte po řepkovém či slunečnicovém). Při ochucování pokrmů využijte především sílu a úžasnou chuť bylinek – k těm typicky středomořským, které si zamilujete, patří především bazalka, tymián, oregáno, rozmarýn nebo třeba levandule.

Výrobky z bílé mouky nahraďte celozrnnými (a týká se to nejen pečiva, ale například i těstovin). Nezapomínejte na mléčné produkty, nejlépe kysané (jen si vzpomeňte, jak vás na dovolené okouzlil řecký jogurt s medem). Koláč nebo bagetu ke svačině nahraďte hrstí ořechů. Svému organismu prospějete mnohem více. A občas se rozmazlete sklenkou kvalitního červeného vína.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat