Velké sklenice plné vína urychlují jeho konzumaci

Majitelé vinoték, vináren a restaurací, v nichž se podává víno, by měli ihned investovat do velkých sklenic na víno. Podle vědců z Cambridge lidé vypijí a nakoupí více vína, pokud je jim tento nápoj servírován z velkých sklenic. Při zvětšení sklenice z objemu 300 mililitrů na 370 mililitrů vzroste konzumace o sedm procent. I při standardním servírování po 200 mililitrech v jedné dávce.

Naopak podávání vína ve sklenicích s objemem 270 mililitrů sníží konzumaci o 9,6 procenta ve srovnání s konzumací ve sklenicích s objemem 300 mililitrů.

„Všichni si rádi myslíme, že různé obchodní triky na nás nepůsobí, třeba velikost sklenice na víno, ale výzkum dokazuje, že tomu tak prostě není,“ tvrdí profesorka Ashley Adamson z Cambridgeské univerzity.

Ale nekonečně zvyšování objemu sklenic na víno nesouvisí s neustálým nárůstem rychlosti konzumace. U sklenic s objemem nad 400 mililitrů se rychlost pití zastaví.

Lék, který chutná

Červené i bílé víno má moho zdravotních bonusů. Dát si tak zdravotní deci vína může mít blahodárný vliv dokonce i na dezinfekci úst a krku. A pomoci dokonce na počátku infekce. Víno může být údajně účinným antimikrobiálním prostředkem proti testovaným patogenním ústním streptokokům a může být účinnou prevencí infekcí úst a horních cest dýchacích a krku.

Vyšší obsah polyfenolů, které také prospívají srdci a cévám a chrání před rakovinou, mají vína červená. Ačkoli se jich lidé často bojí, protože barví sklovinu, vědci prokázali, že více tmavnutí zubů souvisí s konzumací vína bílého.

Hlavně s mírou!

Každopádně se stále hovoří o konzumaci střídmé – v množství jeden až dva decilitry denně. Větší množství dodává tělu nadbytek toxického etanolu. Navíc nadměrná konzumace vína příliš snižuje pH v ústech, kyseliny narušují sklovinu. A třebaže je víno dezinfekce, na chvíli sice bakterie zničí, ale při nadměrném působení kyselé pH může také oslabit sklovinu. Zkrátka všechno má svá pro i proti.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat