Přílišná konzumace živočišných bílkovin tělu neprospívá

Výměnou stovky kilokalorií obsažených v živočišných bílkovinách, a především červeném mase, za stovku kilokalorií vázanou v rostlinných bílkovinách, se riziko předčasného úmrtí sníží na polovinu. Tvrdí to vědci z Harvardovy univerzity s tím, že to vyplývá z analýzy stravy sedmatřiceti tisíc Američanů v průměrném věku padesáti let a jejich patnáctiletého sledování.

Američané jsou dost nejednotný národ. Na jedné straně jsou Kaliforňané posedlí zdravým životním stylem, poměrně lepší situace je i na severovýchodě USA, ale na druhé straně je silně obézní jih a jihovýchod, kde se konzumuje obrovské množství červeného masa a především smažených a tučných pokrmů.

Z patnáctiletého sledování sedmatřiceti tisíc Američanů z různých koutů země vyplývá, že jedinci, kteří nahradili pět procent denního energetického příjmu vázaného v živočišných bílkovinách rostlinnými bílkovinami, omezili u sebe riziko předčasného úmrtí o padesát procent. Ve srovnání s těmi, kteří nadále konzumovali stejné množství masa.

„Nestačí se jen vyhýbat červenému masu, je důležité zvolit náhradu a jíst dostatek rostlinných bílkovin,“ tvrdí autor studie doktor Č‘-lej Šan z Harvardovy univerzity.

A jaké jsou Ideální zdroje rostlinných bílkovin? 

Luštěniny

V dnešní době tak trošku opomínáme luštěniny. Protože jde o semena rostlin, najdeme v nich velké množství živin. Luštěniny obsahují kyselinu listovou a železo. Jsou přímo napěchované bílkovinami, například 1 hrnek čočky obsahuje téměř 14 g bílkovin. Velmi cennou složkou je také vláknina a minerální látky jako vápník, fosfor či draslík a vitaminy skupiny B.

Ořechy

Ořechy obsahují nejen cenné bílkoviny, ale také přispívají ke zdraví srdce a to hned dvojím způsobem. Zaprvé ořechy obsahují velké množství dobrého HDL cholesterolu. Tento prospěšný typ cholesterolu skutečně snižuje přítomnost nebezpečného LDL cholesterolu v krvi.

Zadruhé, ořechy obsahují důležitou aminokyselinu zvanou L-arginin, která snižuje tlak v cévách a tepnách. Tím přispívá k regulaci tlaku, zabraňuje tvorbě krevních sraženin, a tak preventivně působí proti řadě srdečních onemocnění.

Dýňová semínka

Dalším kvalitním zdrojem bílkovin jsou dýňová semínka. V dýňových semínkách se nacházejí kvalitní nenasycené kyseliny, vitaminy A, B, D a E, z minerálů je zde zastoupen hořčík, fosfor, zinek, měď, vápník a železo. Zajímavou složkou je přítomnost takzvaného tryptofanu, který se podílí na zlepšení nálady. Denně můžete sníst 25–50 gramů semínek, což je přibližně jedna hrst.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat