Zdravá střevní mikroflóra je základem odolné imunity

Některé potraviny škodí našim zubům, jiné zase žaludku nebo střevům. Těm, které nabourávají rovnováhu střevních bakterií, se však vyhýbáme jen zřídkakdy. Důvod je prostý, mnoho lidí totiž vůbec netuší, že je něco takového možné. Kterými potravinami si škodíme nejvíce?

Sladkosti a kyselé pochoutky

Sladkosti a sladké nápoje obecně nejsou pro naše tělo ničím prospěšné. Kromě toho, že narušují pH v ústech, čímž poškozují naši zubní sklovinu, mají také velice negativní vliv na bakterie, které se starají o rovnováhu v našich střevech. Kyselý cukr hubí celé jejich kolonie, tudíž jsme při časté konzumaci sladkostí náchylnější k nejrůznějším chorobám.

Stabilizátory, konzervanty a éčka

Veškeré potraviny, které by jinak podléhaly rychlé zkáze, jako jsou například saláty nebo uzeniny, bývají při výrobě doplněny konzervanty, které v našich střevech škodí stejně, jako cukr. Proto lékaři a výživoví poradci neustále dokola opakují, že čerstvým potravinám se nic nevyrovná.

Alkohol

Alkohol škodí všude, kudy proteče. Snad jen s výjimkou, kdy si potřebujete vydezinfikovat odřené koleno a nemáte po ruce nic jiného, než lahev pálenky. Alkohol likviduje prospěšné mikroby, které ve střevech žijí a starají se o správný chod našeho imunitního systému. Kromě toho také zvyšuje propustnost střevních stěn, což má za následek infekce a záněty v břišní dutině, nejen v samotných střevech.

Nezdravé tuky

Chipsy, smažená jídla, zákusky, margaríny, ale také pečivo, jsou plné nezdravých tuků, které naší střevní mikroflóře škodí. Přestože jsou nezdravé, naše tělo je v malé míře přesto potřebuje. Pokud je však konzumujeme pravidelně, riskujeme snížení naší imunity a tím pádem větší náchylnost k nejrůznějším chorobám. K narušení střevní rovnováhy úplně postačí, když si každý večer u televize dopřejete balíček brambůrků. Pozor na to!

Co tedy jíst?

Kromě zeleniny a ovoce byste neměli zapomínat na pravidelnou konzumaci mléčných a kysaných výrobků, které doplňují do našeho těla potřebné probiotické mikroorganismy. Doporučuje se také zelí, jablka a borůvky, které mají jednu z největších schopností zvyšování bifidobakterií v našich střevech. V neposlední řadě je obrovsky důležitý správný pitný režim, díky kterému se vyplaví nežádoucí látky z celého trávicího traktu.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat